În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, 11 septembrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a slujit în Parohia Cremenea din comuna buzoiană Gherăseni.
Chiriarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica din localitate, cu hramurile „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” și „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, împreună cu un sobor de nouă preoți și diaconi, printre care s-au numărat pr. Marius-Daniel Ciobotă, protopop al Protoieriei Buzău II, și pr. paroh Marius-Ștefan Nae. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.
În predica adresată credincioșilor, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a explicat pericopa evanghelică duminicală (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim – Ioan 3, 13-17), evidențiind legătura dintre șarpele înălțat de Moise în pustie și înălțarea pe Cruce a Mântuitorului Hristos.
„Moise, ascultând cuvântul lui Dumnezeu, a făcut șarpele, l-a înălțat pe un stâlp, înfipt într-un loc de unde putea fi văzut cu ușurință, iar când cel mușcat de șerpii veninoși privea spre șarpele de aramă, îndată se vindeca. La acest fapt real din istoria poporului evreu – vindecarea celor mușcați de șerpii veninoși doar prin simpla privire la șarpele de aramă – a făcut referire Mântuitorul Hristos în convorbirea cu Nicodim, anticipând, prin această comparație, momentul răstignirii sau înălțării Fiului lui Dumnezeu pe Crucea Golgotei de către călcătorii de lege, iudei și romani. Așadar, înălțarea șarpelui de aramă în pustie de către Moise era o prefigurare, un simbol al jertfei Mântuitorului pe Cruce, împlinită din iubire față de om, pentru ca pe om să-l mântuiască din robia păcatului și a morții”, a spus Ierarhul locului.
La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, tânărul diacon George Răduca a fost hirotonit în treapta de preot, pe seama Parohiei Bâscenii de Sus, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Protoieria Pătârlagele, județul Buzău.