Biserica Parohiei „Buna Vestire”-Banu din municipiul Buzău a împlinit anul acesta 300 de ani de la ctitorire. Cu acest prilej au fost organizate o serie de manifestări religioase și cultural-comemorative.
Marți, 15 noiembrie 2022, lăcașul de cult și-a sărbătorit, pentru prima dată, cel de-al doilea hram, închinat Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Datorită aportului său la renașterea isihastă din secolul al XVIII-lea în Țările Române, cuviosul stareț se adaugă celorlalți doi sfinți isihaști comemorați de Patriarhia Română în 2022: Simeon Noul Teolog și Grigorie Palama.
Prăznuirea Sfântului Paisie a început luni, 14 noiembrie 2022, cu oficierea slujbei Privegherii, adică Vecernia unită cu Litia și Utrenia, la finalul căreia pr. paroh Ionuț-Radu Vintilă a vorbit despre istoricul bisericii fostei Mănăstiri Banu.
Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost săvârșită de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, între care s-au aflat arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și slujitor la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, protos. Sava Păun, duhovnicul Mănăstirii Rătești, protos. Veniamin Anghel, starețul Mănăstirii Ciolanu, pr. Dan Necula, consilier eparhial la Sectorul Învățământ și activități cu tineretul, pr. Vasile-Gabriel Gherghe, de la Parohia „Sfântul Nicolae” din Buzău, pr. Ionuț-Radu Vintilă, parohul bisericii Banu și consilier eparhial, respectiv pr. Cornel Ursache, slujitor la aceeași biserică.
După Sfânta Liturghie, în mijlocul credincioșilor a poposit Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care a oficiat, împreună cu pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, și ceilalți clerici, slujba Parastasului pentru ctitorii, slujitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș, adormiți întru Domnul.
În continuare, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură, amintind că, în acest an, se împlinesc 300 de ani de la nașterea Sfântului Paisie de la Neamț și că biserica Banu – fostă mănăstire a târgului Buzăului – a fost un martor al revirimentului isihast susținut de acest mare sfânt părinte în secolul al XVIII-lea. De aceea, hotărârea de a-l cinsti cu mai mare evlavie la această biserică, adăugându-l ca ocrotitor spiritual, este una binecuvântată.
„Începând cu acest an, respectiv cu această zi, biserica Banu a dobândit și al doilea hram, câștigând ca ocrotitor, alături de Maica Domnului, care este prin excelență prototipul isihasmului și al celor ce se roagă în mod desăvârșit, pe Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț, cunoscut acum nu numai în spațiul teologic, ci chiar și în rândul credincioșilor, ca un reprezentant de seamă al isihasmului românesc. De la nașterea sa după trup se împlinesc 300 de ani, motiv pentru care se numără printre cei trei sfinți isihaști comemorați anul acesta de Patriarhia Română, ca mari teologi și dascăli ai rugăciunii și ai luminii dumnezeiești. Astăzi, frățiile voastre sunteți enoriașii unei parohii, dar să știți că vă aflați în biserica unei foste mănăstiri, construită în anul 1722, chiar în anul nașterii Sfântului Paisie; așadar, s-au împlinit tot 300 de ani de la zidirea acestei biserici. Dacă până în anul 1877 aici a fost o mănăstire, gândiți-vă câte generații de monahi s-au rugat neîncetat în acest lăcaș, seara, la miezul nopții, în privegheri, dimineața, la Sfânta Liturghie, și câți credincioși au venit să se spovedească la ei, să se împărtășească din cuvântul lor de învățătură, îmbunătățindu-și viața creștinească”, a reliefat Arhiepiscopul Ciprian.
Părintele paroh Ionuț-Radu Vintilă i-a mulțumit Chiriarhului locului pentru prezență și binecuvântare, considerând că acest eveniment va fi înscris în istoria vechii biserici a orașului, apoi i-a dăruit o icoană a Sfântului Paisie de la Neamț.
Parohia Banu a organizat marți și o seară cultural-duhovnicească, intitulată Sfântul Paisie de la Neamț (1722-1794), un părinte al isihasmului românesc, marcând astfel și începutul Postului Nașterii Domnului. În cadrul acestei întâlniri a conferențiat, alături de Ierarhul Buzăului și Vrancei, invitatul Eparhiei noastre, arhim. Dumitru Cobzaru, care a fost ucenic și colaborator direct al vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania (1921-2011).
Biserica „Buna Vestire”-Banu din Buzău este un important monument istoric și de artă, realizat în stil brâncovenesc. Actualul lăcaș de închinare a fost ridicat din temelie (anul 1722) de către Adriana, văduva vornicului Șerban Cantacuzino, pe locul altei biserici ctitorite de Andronic Cantacuzino, ban al Craiovei, în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, așezământul fiind cunoscut sub denumirea de „Mănăstirea Banului”.
După secularizarea averilor mănăstirești (1863), în anul 1877, biserica Mănăstirii Banu a devenit biserică de parohie, în clădirile fostului așezământ monahal funcționând, pe rând, spitalul de holerici și pompierii.
Pr. cons. Ionuț-Radu Vintilă
Parohia „Buna Vestire”-Banu din Buzău