Stareţii şi stareţele din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei s-au întrunit, luni, 22 iunie 2015, în sinaxă. Întâlnirea a avut loc la Biblioteca eparhială „Ghenadie Episcopul“ din Buzău şi a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.
Cu acest prilej, ierarhul a evidenţiat personalităţile duhovniceşti care au marcat viaţa monahală din Eparhie.
„S-a făcut referire, în cadrul lucrărilor sinaxei, la personalităţi remarcabile, duhovniceşti, odrăslite de pământul acesta al Buzăului şi Vrancei, oameni importanţi care au influenţat benefic generaţii întregi de monahi, precursori ai isihasmului românesc, în zona de Curbură a Carpaţilor, precum Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului, dar şi alţi sfinţi. Eparhia noastră îi dă ca exemple vrednice de urmat tuturor celor care au dorit să-şi închine viaţa lui Dumnezeu, slujindu-L într-o mănăstire sau schit“, a declarat Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei.
Înaltpreasfinţia Sa a vorbit şi despre diferite probleme de ordin administrativ, disciplinar şi duhovnicesc întâlnite în mănăstiri.
„Se observă o slăbire sau o scădere a vocaţiei celor care se îndreaptă spre monahism, motiv pentru care am cerut stareţilor şi stareţelor să fie foarte vigilenţi şi să aibă grijă cu privire la povăţuirea corectă a acestora, dacă sunt sau nu potriviţi pentru viaţa monahală, pentru a evita pe viitor situaţii neplăcute cu persoane care nu au înţeles în ce constă adevăratul mod de vieţuire creştinească într-o mănăstire. S-au abordat şi subiecte de natură administrativă, în contextul în care multe mănăstiri nu au dobândit încă titlul de proprietate pe anumite terenuri, se confruntă cu foarte multe greutăţi, fie din partea autorităţilor, fie din partea altor persoane care şi-au însuşit în mod nedrept proprietăţi ale aşezămintelor monahale, aşa încât este nevoie de foarte multă implicare, iar preacuvioşii părinţi stareţi şi preacuvioasele maici stareţe o fac cu foarte multă responsabilitate. De asemenea, am discutat despre necesitatea consolidării şi renovării monumentelor istorice, prin accesarea fondurilor europene“, a menţionat Chiriarhul de la Buzău.
În cuprinsul Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei există 31 de mănăstiri şi schituri.