În perioada 17-28 iulie 2023, Parohia Vadu Pașii și Grădinița cu Program Prelungit Vadu Pașii au organizat Atelierele de Vară Șotron – un modul educațional susținut de Asociația OvidiuRO, an de an, pe perioada vacanței de vară, cu impact major asupra copiilor, profesorilor și părinților din comunitățile rurale sau urbane defavorizate. În timpul verii, profesorii voluntari susțin activități atât cu copiii de grădiniță, cât și cu cei din învățământul primar, care au nevoie de intervenții remediale, după un format pregătit de OvidiuRO și diseminat în urma a numeroase traininguri.
Profesorii voluntari implicați în organizarea atelierelor – două la număr –, au ales ca spațiu de desfășurare pentru activități curtea bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din Vadu Pașii, pe o perioadă de 12 zile, minimum trei ore, zilnic. La fiecare atelier au participat 10-15 elevi, coordonați de pr. prof. Teodor Edu, parohul bisericii, dna prof. Viorica Rotărescu, directorul Școlii Gimnaziale Vadu Pașii, și dle profesoare pentru învățământul preșcolar Ileana Crăciun, Diana Furtună, Maria Constantin și Andreea Cocoș.
În prima zi, copiii și părinții au cunoscut echipa și programul atelierului, apoi, pentru zece zile consecutive, au avut loc activități tematice, prin care cei mici au învățat despre viețuitoare, despre natură, dar și despre cum pot avea grijă de ei înșiși. La final, în cadrul Galei Șotron, adică la festivitatea de încheiere, au participat, din nou, și părinții.
Atelierele OvidiuRO se adresează în principal copiilor din grupuri vulnerabile, care încep clasa pregătitoare în septembrie 2023, dar și elevilor care nu știu încă să citească, oferind numeroase activități în aer liber, explorare prin joc, lecturi, noțiuni și deprinderi din științe, muzică, mișcare – elemente preluate din pedagogia Montessori, într-o abordare integrată, care îi ajută pe copii să găsească răspunsuri interesante la întrebarea: „Cine sunt eu?”. Obiectivele atelierelor sunt de a încuraja cooperarea, de a structura cunoștințele copiilor și, totodată, de a le dezvolta curiozitatea și motivația pentru învățare.
Privite și dintr-o perspectivă catehetică, atelierele au fost integrate Proiectului Catehizarea tinerilor în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei – modele de bună practică, inițiat de Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Eparhiei, ca propunere venită din partea Protoieriei Buzău II. Prin intermediul proiectului eparhial, au fost aduse în atenția preoților activități care se doresc a fi modele de implementat și în celelalte parohii buzoiene și vrâncene.