În ziua praznicului Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus Hristos, marți, 6 august 2024, credincioșii veniți la Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial de la Buzău s-au aflat în comuniune de rugăciune cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.
Chiriarhul Buzăului și Vrancei a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de opt preoți și diaconi: pr. Dan Necula, eclesiarhul Catedralei Voievodale și consilier eparhial, pr. Paul-Constantin Avram, consilier eparhial, pr. Cristian Drăgan și pr. Vasile-Alexandru Zotoiu, slujitori ai lăcașului de cult, pr. Daniel Bahnea, spiritualul Seminarului Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău, pr. Nicolae Badea, paroh al Parohiei Chiojdu II, arhid. Daniel Dumitrică, secretar eparhial, și arhid. Laurențiu Manea.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a explicat ce trebuie să înțelegem prin sintagma „schimbarea la față”, arătând că nu este vorba despre acea schimbare la față proprie oamenilor, atunci când se supără sau se bucură ori când sunt prinși cu o oarecare viclenie.
„Cuvântul cel mai potrivit pentru a descrie ceea ce s-a întâmplat pe Tabor este «transfigurare». Mântuitorul Hristos, fiind nu numai Om, ci și Dumnezeu adevărat, S-a transfigurat, umplându-Se de lumină, pe când omul care nu ascultă de Dumnezeu și se complace în păcat poate ajunge la desfigurare, întunecându-se. Pe Tabor, Iisus le-a confirmat ucenicilor Petru, Iacob și Ioan, printr-o minune dumnezeiască săvârșită asupra Persoanei Sale, că El este, într-adevăr, Hristos, Fiul lui Dumnezeu Cel viu, așa cum Îl mărturisise Petru, în părțile Cezareei lui Filip (cf. Matei 16, 16). Fiind, așadar, pe munte, împreună cu cei trei ucenici, dintr-o dată, fața Lui a început să strălucească precum soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina (cf. Matei 17, 2). De unde venea, însă, acea lumină? Nu venea nici de la soare, nici de la vreun alt corp ceresc, oricât de strălucitoare ar fi acestea, ci izvora din interiorul Persoanei divino-umane a Mântuitorului Hristos. Așa li s-a descoperit Iisus ca Fiu al lui Dumnezeu, făcând să țâșnească din ființa Sa lumina dumnezeiască necreată, care i-a penetrat trupul omenesc, transfigurându-l”, a precizat Părintele Arhiepiscop Ciprian.
Cântările liturgice au fost interpretate de psalții Catedralei Voievodale și de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.