Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău a găzduit luni, 16 septembrie 2024, festivitatea de deschidere a noului an școlar pentru elevii Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul”. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit o slujbă de Te Deum, împreună cu pr. prof. Cristian-Marius Dima – directorul Seminarului Teologic buzoian, și pr. Dan Necula – consilier eparhial la Sectorul Învățământ și activități cu tineretul.
La eveniment au luat parte dl Constantin Toma – primarul municipiului Buzău, dna prof. dr. Daniela Palcău – inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Buzău, dna prof. Doina-Simona Furtună – inspector școlar pentru managementul resurselor umane, dl prof. Robert-Mugurel Roșioru – inspector școlar pentru disciplina Religie în cadrul ISJ Buzău, pr. Alin-Leontin Balica – consilier eparhial la Sectorul Administrativ-bisericesc, cadrele didactice ale unității școlare, elevii și preșcolarii Seminarului, precum și părinții lor.
După slujba religioasă, cuvântul a revenit părintelui director al școlii teologice buzoiene, care a prezentat noile începuturi, realizări și proiecte în derulare, mulțumind tuturor factorilor implicați în susținerea schimbărilor în bine de la Seminar: Centrul Eparhial, Primăria Buzău și Inspectoratul Școlar Județean.
„Prin generozitatea Centrului Eparhial și implicarea directă a Înaltpreasfinției Sale, sunt aproape gata cele mai importante lucrări din ultimele decenii, de transformare și modernizare a clădirii Seminarului, dar și a paraclisului unde elevii își desfășoară programul liturgic, cu investiții record și standarde direct proporționale, astfel încât elevii seminariști să se bucure de condiții de studiu, cazare și masă optime. Primăria Buzău a dăruit rechizite, cărți și a răspuns favorabil tuturor solicitărilor noastre, pentru dotarea și îmbunătățirea mediului educațional din locațiile Seminarului, iar Inspectoratul Școlar Județean ne-a sprijinit în toate demersurile manageriale privind dezvoltarea instituțională și a resursei umane, dar și creșterea calității educației în școala noastră”, a spus pr. prof. Cristian-Marius Dima.
Au urmat domnul primar al municipiului Buzău și dna inspector școlar general, care au dorit să scoată în evidență importanța momentului pentru comunitatea educațională ce s-a coagulat în jurul celei mai vechi școli medii a Buzăului, fondată în anul 1836 de marele episcop căruia îi poartă numele. De asemenea, dna inspector Daniela Palcău a reliefat avantajele pe care le oferă Seminarul Teologic, prin studiul materiilor de specialitate în armonie cu cele laice și prin disciplina școlară, felicitând Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei pentru implicarea deosebită în domeniul educațional, respectiv managementul unității de învățământ teologic pentru realizările din anul precedent și proiectele în curs de desfășurare.
La rândul său, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a adresat participanților un cuvânt de binecuvântare și a explicat rolul important pentru Biserică și societate pe care Seminarul Teologic buzoian l-a avut și continuă să îl aibă chiar și în zilele noastre.
„Episcopia istorică a Buzăului și actuala Arhiepiscopie a Buzăului și Vrancei s-au străduit, în pofida vitregiilor vremurilor, să păstreze valoarea și prestigiul școlii teologice înființate de Episcopul Chesarie. S-au adus întotdeauna profesori de calitate și au fost formați profesori de teologie competenți în a transmite nu doar cunoștințe generale și de specialitate, ci și pentru a sădi în sufletele elevilor valorile moral-creștine. Așa se face că această școală a noastră – cu care ne mândrim, dar fără să avem noi meritul – a dat oameni de foarte bună calitate nu numai Bisericii, ci și societății, în general. Prin urmare, dragi elevi, ați venit într-o școală specială, unde trebuie să conștientizați modul în care trebuie să vă comportați pentru însușirea cunoștințelor generale și teologice, dar mai ales a valorilor, întrucât rostul profesorului este să vă pregătească pentru viață, pentru slujirea patriei și a neamului”, a menționat Ierarhul Buzăului și Vrancei.
La final, pornind de la propunerea conducerii școlii, dl Constantin Coman, un remarcabil profesor de istorie al Seminarului, timp de 30 de ani, a primit din partea Părintelui Arhiepiscop Ciprian Diploma de vrednicie „Episcopul Dionisie Romano” și medalia dedicată acestuia, respectiv o icoană a Maicii Domnului, în semn de recunoștință.
În anul școlar 2024-2025, la Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău sunt înscriși 90 de elevi în patru clase liceale, 24 de elevi sunt primii „bobocei” din istorie ai clasei pregătitoare nou-înființate în această toamnă, cu predare după alternativa educațională Step-by-step, iar la grădinițele „Cuvioasa Parascheva” și „Căsuța Piticilor” – cele două structuri ale Seminarului – sunt înscriși 125 de preșcolari. La Seminarul buzoian activează, în noul an școlar, 26 de cadre didactice, alături de personalul didactic auxiliar și de cel nedidactic.
Insp. Ionuț-Romeo Sandu
Sectorul Cultural și comunicații media