În perioada 15-18 ianuarie 2014, Liceul Teoretic „Ioan Slavici“ din Panciu s-a aflat în sărbătoare. Unitatea de învăţământ a aniversat 67 de ani de la înfiinţare. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a susţinut, vineri, 17 ianuarie 2014, la Casa de Cultură din localitate, prelegerea intitulată „Tinerii şi provocările contemporane – Rolul Bisericii în educaţie“.
Înaltpreasfinţia Sa le-a vorbit tinerilor despre importanţa educaţiei şi rolul pe care îl are credinţa în formarea personalităţii: „Să fiţi foarte atenţi şi să aveţi mult discernământ în alegeri, în opţiuni. Eu vă încredinţez, ca arhipăstor, alături de preoţii şi dascălii care au conştiinţă curată şi simţ de responsabilitate, că numai educaţia întemeiată pe credinţa creştin-ortodoxă poate să se bucure de roade şi să vă aducă vouă pace şi mulţumire sufletească. Vă doresc tututor înţelepciune, în primul rând, succes, sănătate, putere de muncă şi mult curaj în înfruntarea problemelor pe care le veţi întâmpina de acum încolo. Mulţumim pentru bucuria de a fi fost împreună dascălilor şi celorlalţi factori de răspundere, cărora le pasă de educaţia dumneavoastră, pentru că tinerii sunt viitorul – şi al societăţii, şi al Bisericii“.
La eveniment au participat autorităţi judeţene şi locale, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea, elevi, actuali şi foşti profesori ai liceului.
Viceprimarul oraşului Panciu, Iulian Nica, a mulţumit Întâistătătorului Eparhiei de la Curbura Carpaţilor pentru prezenţa la Zilele Liceului „Ioan Slavici“, eveniment important pentru comunitatea locală: „Aş dori ca aceste dezbateri să fie organizate în fiecare an, pentru a ajuta tânăra generaţie – şi nu numai – să progreseze din punct de vedere spiritual. Preocupările şi problemele din învăţământul păncean nu sunt doar ale liceului, ci şi ale Primăriei. Am investit în crearea celor mai bune condiţii de studiu pentru elevi, implementând proiecte cu finanţare europeană. A investi în educaţia tinerilor nu este doar un lucru nobil, ci şi o mare responsabilitate, pe care noi toţi suntem obligaţi să ne-o asumăm, deoarece numai prin intermediul unor oameni bine pregătiţi o societate îşi poate asigura viitorul“.
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a primit, din partea Dlui Iulian Nica, Placheta oraşului Panciu, precum şi volumele „Sfânta lumină a învăţăturii şi apostolii ei“, de Mihail C. Adafini, şi „Istoricul oraşului Panciu“, de Mihai Liviu Adafini.