Biserica Adormirea Maicii Domnului din Parohia vrânceană Prahuda a fost resfințită, duminică, 5 iunie 2016, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Locașul de cult a fost renovat și înfrumusețat în ultimii ani, cu sprijinul credincioșilor și al unor binefăcători.
Zidită în jurul anului 1850 de către localnici, biserica s-a degradat odată cu trecerea timpului. La inițiativa preotului paroh, Petrică Laurențiu Lădaru, și prin contribuția deosebită a familiilor Roman Gheorghe, Roman Viorel și Roman Costel, precum și a enoriașilor, între anii 2007-2016, s-au efectuat ample lucrări de subzidire a locașului de rugăciune și s-au refăcut acoperișul, tâmplăria, zugrăveala exterioară și pardoseala. Totodată, sfântul locaș a fost dotat cu mobilierul și obiectele de cult necesare, iar Sfânta Masă a fost refăcută din marmură.
Sfințirea de duminică a adunat întreaga comunitate la biserică, unde straiele populare au fost purtate ca la o mare sărbătoare. Alături de un sobor de preoți și diaconi, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a oficiat slujba de târnosire și Sfânta Liturghie, la care Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul a dat răspunsurile liturgice.
În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, ierarhul a explicat semnificațiile duhovnicești desprinse din minunea vindecării orbului din naștere, care ne-a fost relatată în Evanghelia Duminicii a 6-a după Paști.
„Mesajul pe care Mântuitorul Hristos a dorit să ni-l transmită este acela că, în viața noastră de zi cu zi, întâlnim nu numai oameni nevăzători, dar și mulți orbi sufletește, așa cum s-au dovedit a fi, în vremea Sa, fariseii și cărturarii. Prin săvârșirea vindecării miraculoase a orbului din naștere, Domnul Hristos – singura Persoană din lume Care a putut afirma despre Sine: «Eu sunt Lumina lumii» (cf. Ioan 9, 5) – a dorit să accentueze superioritatea vederii sufletești față de vederea cu ochii fizici. Cu ajutorul ochilor trupești, noi vedem lucrurile așa cum sunt lăsate de Dumnezeu. Uneori, însă, această vedere limitată ne poate înșela, mai ales dacă suntem obosiți, întrucât ochii fizici nu pot distinge clar lucrurile aflate la mare depărtare. Însă, cu ochii minții sau cu ochii credinței, putem să vedem și să înțelegem ceea ce nu se vede cu ochii trupești. Sfinții Părinți definesc acest tip de vedere cu termenul grecesc «theoria», care înseamnă vederea duhovnicească a lui Dumnezeu. Spre aceasta ne îndeamnă Mântuitorul să țintim și să fim cu luare aminte; să nu ne încânte prea mult faptul că vedem cu ochii fizicii, deoarece, dacă ochii lăuntrici sunt orbi, adică lipsiți de lumina credinței în Hristos, nu vom reuși să împlinim fapte extraordinare în această viață efemeră.
În calitatea noastră de fii ai lui Dumnezeu după har, adică de persoane umane create după chipul Său și cu menirea de a ajunge la asemănarea cu El, am fost înzestrați – spre deosebire de celelalte viețuitoare necuvântătoare – și cu această capacitate spirituală de a vedea dincolo de relitatea imediată; pentru a avea parte de bucuria unei astfel de vederi duhovnicești, se impune să ne curățim cât mai des posibil ochii lăuntrici, pe care se așază, din când în când, pâcla indiferenței și nepăsării față de lucrurile înalte, metafizice. Nu putem ajunge la iluminarea minții, dacă nu ne vom purifica mintea și inima de cugete viclene, prin credință dreaptă, prin rugăciune smerită și săvârșirea faptelor iubirii creștine“, a accentuat Întâistătătorul Eparhiei Buzăului și Vrancei.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian l-a hirotesit iconom pe preotul paroh, iar binefăcătorilor le-a oferit diplome de cinstire și câte o icoană. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a primit din partea parohiei o icoană a Maicii Domnului.
Tot în această zi, Chiriarhul locului a sfințit un nou punct de lucru al Centrului de servicii funerare Simon Cirineanul al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, înființat în incinta bisericii de la Parohia Prahuda.