Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a organizat, sâmbătă, 11 iunie 2016, la Mănăstirea Agapia din județul Neamț, un moment comemorativ dedicat vrednicului de pomenire Mitropolit Irineu Mihălcescu, originar din Eparhia de la Curbura Carpaților. Evenimentul se înscrie în seria de manifestări prilejuite de Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox și Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești, precum și de împlinirea a 180 de ani de existență a Seminarului Teologic Ortodox Chesarie Episcopul din Buzău, unde marele mitropolit a studiat timp de doi ani (1889-1891).
Elevi și profesori de la Seminarul buzoian, alături de obștea Mănăstirii Agapia, au participat la Sfânta Liturghie oficiată în biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil a așezământului monahal de către Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
În continuare, s-a săvârșit slujba Parastasului pentru vrednicul ierarh adormit întru Domnul, urmată de un Trisaghion la mormântul acestuia din cimitirul Mănăstirii Agapia.
Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei și de elevi ai Seminarului Teologic Chesarie Episcopul din Buzău.
Despre viața și personalitatea Mitropolitului Irineu Mihălcescu a vorbit Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.
„Este bine să cercetăm mai mult trecutul înaintașilor noștri, să ne hrănim sufletele din cuvintele lor de învățătură, să analizăm cu luciditate și înțelepciune faptele acestora, interpretându-le în contextul epocii în care ei au trăit, dar să reținem întotdeauna ceea ce au făcut bun și folositor pentru neam, pentru țară și pentru Biserică. Așa se face că Arhiepiscopia noastră, care adăpostește un Seminar Teologic, cu o existență de 180 de ani (1836-2016), va organiza, anul acesta, și alte manifestări culturale, pentru a marca importanța culturală a acestei instituții de învățământ, care a dat Bisericii și neamului românesc personalități de excepție, ierarhi, profesori și vrednici slujitori pentru sfintele altare. Pe lângă alte personalități de seamă, odrăslite pe pământul binecuvântat al Eparhiei noastre, ca poetul mistic Vasile Voiculescu din Pârscovul Buzăului și marele savant, sociolog și geograf Simion Mehedinți din Soveja județului Vrancea, am dorit să aducem în fața tinerilor elevi și chipurile unor ierarhi străluciți, cum este cel al vrednicului de pomenire Mitropolit Irineu Mihălcescu al Moldovei, un mare profesor de teologie și un mare ierarh al Bisericii noastre strămoșești“, a subliniat Întâistătătorul Eparhiei Buzăului și Vrancei.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a apreciat organizarea unui astfel de eveniment, prin care a fost cinstită o personalitate de excepție a Bisericii și a poporului român, pentru că „și trecutul, și înaintașii fac parte vie din prezentul nostru și al urmașilor urmașilor noștri, cum adesea spunea Sfântul Ștefan al Moldovei, al neamului și al creștinătății întregi. Aș vrea să-I mulțumesc lui Dumnezeu că pot să exprim postum un sentiment de gratitudine pentru această mare personalitate, pe care nu am cunoscut-o personal, ci doar prin opera sa, care a rodit în timp, într-un mod extraordinar. Ca absolvent al ilustrului Seminar de la Buzău, totdeauna am știut că un loc fruntaș al acestei instituții îl ocupă Mitropolitul Irineu Mihălcescu, fiu de preot, apoi mare profesor, ierarh al Bisericii și intelectual de vază al neamului românesc“, a spus Chiriarhul Dunării de Jos.
Mitropolitul Irineu Mihălcescu s-a născut în data de 24 aprilie 1874, fiind al şaselea din cei zece copii ai preotului Ioan Mihălcescu și ai presbiterei Elena, din satul de munte Valea Viei, comuna (pe atunci) Pătârlagele, judeţul Buzău. A fost profesor de Teologie Dogmatică și Simbolică la Facultatea de Teologie din Bucureşti (1904-1939), decan al aceleiași instituții superioare de învățământ teologic (1927-1929; 1933-1936), precum şi al Facultăţii de Teologie din Chişinău (1926-1927). În octombrie 1936, a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, iar la 29 noiembrie 1939, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, fiind întronizat în Catedrala Mitropolitană din Iași, la 17 decembrie același an. A păstorit istorica mitropolie moldavă până la data de 16 august 1947, când s-a retras la Mănăstirea Agapia din județul Neamț, unde și-a dat obștescul sfârșit, la 5 aprilie 1948; a fost înmormântat în cimitirul Mănăstirii Agapia.