Marți, 13 decembrie 2016, Centrul Cultural Alexandru Marghiloman din Buzău a fost gazda unui eveniment cultural-artistic de excepție, organizat de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, și Asociația Părinți pentru Ora de Religie (APOR) Vrancea, în contextul Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti. La eveniment a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, alături de reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Buzău și ai APOR – filialele Buzău și Vrancea.
Cuvântul de deschidere a fost rostit de părintele consilier Cristian Marius Dima, care a făcut o prezentare a programului eparhial Ortodoxie și leadership, alcătuit din diferite proiecte tematice, conferințe, ateliere interactive, întâlniri regionale și naționale pentru tineret, tabere de vară, manifestări culturale și spectacole, derulate pe parcursul acestui an.
Într-o atmosferă festivă și plină de emoție, a avut loc lansarea cărții dnei Ana Vrânceanu: Hrana familiei – pledoarie pentru întoarcerea la sănătate. Scopul pe care și l-a propus autoarea este acela de a demonstra că noi, românii, putem rezolva dilema hranei sănătoase, prin întorcerea la alimentația noastră tradițională.
De asemenea, copiii și tinerii de la Atelierul de creație și teatru al APOR Vrancea au pus în scenă piesa de teatru O naștere fără început și fără sfârșit, scrisă de Ioan Nicolae Săcrieru – elev în clasa a IX-a la Colegiul Național Unirea din Focșani. Mesajul profund al textului dramatic și interpretarea copiilor au atras aplauzele și aprecierile publicului din sală. Potrivit declarației autorului, „tema istorică abordată de subiectul piesei este doar pretextul pentru analiza neputințelor noastre, întâlnite inclusiv astăzi, respectiv ușurința dezbinării, indiferența, insuficienta conștientizare a importanței valorilor strămoșești, dificultatea cu care realizăm lucruri în comuniune și redescoperirea sensului ascultării“.
Un alt moment important al serii a fost vernisajul de icoane al pictorului Adrian Mihai Munteanu, originar din Focșani. Lucrările au fost admirate cu mult interes de participanți, cărora Prof. Robert Roșioru – inspector pentru disciplina Religie în județul Buzău, le-a vorbit despre semnificația icoanei în viața creștinilor.
Cu această ocazie, a fost prezentată Agenda Tânărului Ortodox 2017, un instrument deopotrivă inedit și așteptat de tinerii beneficiari ai programelor Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei. Aceasta cuprinde un istoric al Eparhiei, o prezentare a Sectorului Învăţământ şi Activităţi cu Tineretul și imagini de la proiectele realizate anul trecut. Noutatea acestei ediții o reprezintă codurile QR de pe paginile agendei, care trimit la articole și materiale video referitoare la temele anului 2017, declarat Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ «Justinian Patriarhul» şi al apărătorilor Ortodoxiei, în timpul comunismului, în Patriarhia Română.
În cuvântul său, ierarhul locului i-a felicitat pe toți cei implicați în buna desfășurare a evenimentului.
„Am fost plăcut impresionat, încântat și copleșit de emoție, la un moment dat, văzând pe acești copilași, care au venit la Buzău din orașul Unirii, ca să ne transmită tuturor și să ne reamintească ceva ce am cam uitat, și anume necesitatea de a fi uniți în fapta cea bună, de a trăi în pace și frățietate și de a ne bucura de viață în spirit creștin-ortodox, așa cum ne-au învățat moșii și strămoșii noștri.
Cât privește cartea dnei Ana Vrânceanu, pe care am parcurs-o înainte de a fi tipărită, am constatat că este bine redactată și bogată în elemente de specialitate. Nu mă refer, aici, doar la hrana tradițională, pe care au consumat-o strămoșii noștri daci și, apoi, românii, de-a lungul secolelor, ci și la informațiile prețioase despre ceea ce conțin alimentele ce ni se propun astăzi și pe care ar trebui să le evităm, pentru a ne păstra sănătatea.
Nu în ultimul rând, îl felicităm pe domnul pictor Adrian Munteanu, care ne-a prezentat, în această seară, mai multe icoane cu Maica Domnului, în diferite ipostaze, realizate în tehnica bizantină, autentic ortodoxă. Este important să reținem că icoana nu este o simplă imagine a omului sau naturii înconjurătoare; ea înfățișează chipul lui Dumnezeu făcut Om și, totodată, chipul omului devenit dumnezeu, după har, adică al sfântului. Temeiul icoanei, în Ortodoxie, este însăși întruparea Fiului lui Dumnezeu în istorie“, a spus Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.
„Suntem convinși că lumina duhovnicească a icoanelor ce oglindesc Cerul, restaurarea sensului jertfelnic al hranei în comuniunea mesei de familie, profunzimea piesei de teatru și a seriozității implicării acestor tineri inimoși – invitați în multe Eparhii din Patriarhia Română – și noutatea Agendei Tânărului Ortodox 2017 au contribuit împreună la ținuta spirituală a acestui eveniment, potențată de eleganța locației, în așteptarea Praznicului Nașterii Domnului“, a precizat Pr. Prof. Cristian Marius Dima – consilier eparhial la Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul.
La final, toți copiii și tinerii prezenți au primit de la Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian Agenda Tânărului Ortodox 2017, iar cei interesați și-au achiziționat cartea Hrana familiei – pledoarie pentru întoarcerea la sănătate, cu autograf din partea autoarei.