În Duminica dinaintea Botezului Domnului, 3 ianuarie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de maici a Mănăstirii buzoiene Podul Bulgarului. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de patru preoți și doi diaconi, în biserica mare a așezământului monahal, având hramul „Sfânta Treime”.

Pornind de la fragmentul evanghelic duminical (Marcu 1, 1-8), Chiriarhul Buzăului și Vrancei a vorbit, în predica sa, despre viața Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, trăită în asceză aspră și în rugăciune.

„Sfântul Ioan Botezătorul a fost o personalitate covârșitoare. Toată lumea aflase despre el că și-a trăit viața în pustie, încă din vremea copilăriei și până la vârsta de 30 de ani, numai în rugăciune și asceză. Se hrănea, așa cum precizează Sfântul Evanghelist Marcu, doar cu lăcuste și cu miere sălbatică, iar îmbrăcămintea lui era foarte simplă, o haină făcută din păr de cămilă și o cingătoare de piele (cf. Marcu 1, 6). Dar hrana cea mai importantă pentru Sfântul Prooroc Ioan era rugăciunea, starea de comuniune cu Dumnezeu, care îl făcea să sporească în viața duhovnicească, iar pentru întreținerea vieții biologice consuma doar strictul necesar pe care i-l oferea pustia”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

Totodată, Arhiepiscopul Ciprian a explicat că Sfântul Ioan Botezătorul a fost un reformator social și moral al societății iudaice, care se afundase în tot felul de păcate.

„Când a apărut la râul Iordanului, «propovăduind botezul pocăinței întru iertarea păcatelor» (Marcu 1, 4), oameni din toate categoriile sociale veneau la el și îi cereau sfatul. Dacă pe farisei și cărturari i-a mustrat, celorlalți le-a dat învățături folositoare, întrucât ei au întrebat sincer: «Ce să facem deci?» (Luca 3, 10), iar Sfântul Ioan le-a răspuns: «Cel ce are două haine să dea celui ce nu are și cel ce are bucate să facă asemenea» (Luca 3, 11). Când s-au apropiat vameșii – o categorie disprețuită de societatea iudaică, din pricina abuzurilor pe care le săvârșea – și au întrebat: «Învățătorule, noi ce să facem?» (Luca 3, 12), le-a spus: «Nu faceți nimic mai mult peste ce vă este rânduit» (Luca 3, 13). Așadar, vameșilor le-a adresat îndemnul să fie oameni cinstiți, corecți, iar îndemnul acesta se adresează tuturor categoriilor profesionale care sunt rânduite să gestioneze banii oamenilor. Aceeași întrebare a primit și din partea ostașilor, cărora le-a zis: «Să nu asupriți pe nimeni, nici să învinuiți pe nedrept și să fiți mulțumiți cu solda voastră» (Luca 3, 14). Prin urmare, Sfântul Ioan Botezătorul a oferit învățături atât în ceea ce privește reglementarea relațiilor sociale, cât mai ales din perspectiva raportului omului cu Dumnezeu”, a menționat Ierarhul locului.

În încheiere, stareța Mănăstirii Podul Bulgarului, stavrofora Ecaterina Taman, i-a mulțumit Arhipăstorului Buzăului și Vrancei pentru slujire și pentru purtarea de grijă și dragostea arătate față de obștea acestei vetre monahale.