În ziua praznicului Botezului Domnului, miercuri, 6 ianuarie 2021, buzoienii și-au îndreptat pașii spre Catedrala Arhiepiscopală din municipiu. Credincioșii au participat la Sfânta Liturghie arhierească și la Sfințirea cea Mare a apei.
La Catedrala „Înălțarea Domnului” din Buzău, Sfânta Liturghie din ziua Bobotezei a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de patru preoți și trei diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei și de Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale.
În cuvântul de învățătură, Ierarhul a evidențiat însemnătatea sărbătorii Teofaniei sau a Arătării Preasfintei Treimi.
„Taina și semnificația praznicului Bobotezei ne sunt date de faptul că, în momentul în care Sfântul Prooroc Ioan L-a botezat pe Domnul nostru Iisus Hristos, s-a petrecut minunea Teofaniei sau a Arătării Preasfintei Treimi: cerurile s-au deschis, umplându-i pe toți de lumină; Duhul Sfânt S-a pogorât în chip ca de porumbel, șezând deasupra lui Iisus, iar Dumnezeu-Tatăl L-a mărturisit pe Fiul, zicând: «Acesta este Fiul Meu Cel iubit, întru Care am binevoit» (Matei 3, 17), cuvinte pe care le va rosti și la Schimbarea la Față, îndemnându-i atunci pe Sfinții Apostoli: «Pe Acesta să-L ascultați» (Marcu 9, 7; Matei 17, 5). Dacă, în Scriptura Vechiului Testament, Sfânta Treime Se revelase în chip simbolic, iată că, de această dată, cu prilejul Botezului Domnului în râul Iordan, Dumnezeu Cel Unul în Ființă, dar întreit în Persoane, S-a descoperit, pentru prima dată, în mod clar, nu numai în fața lui Ioan, ci și a celorlalți, deoarece glasul Tatălui a fost auzit de către toți cei prezenți. Așadar, Dumnezeu-Tatăl a rostit cuvintele pe înțelesul tuturor, Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu întrupat în Persoana Mântuitorului Hristos Se afla în râul Iordan, văzut de toți, iar Duhul Sfânt, cea de-a treia Persoană a Sfintei Treimi, S-a arătat în chip ca de porumbel, așa cum este reprezentat în icoana praznicului de astăzi”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a mai vorbit despre efectele Aghiasmei Mari, din care se gustă, timp de opt zile, pe nemâncate, înainte de a lua anafură, dar și în restul anului bisericesc.
„Sfinții Părinți ne-au învățat să le primim pe toate cu mulțumire și recunoștință, fiind încredințați că această apă sfințită are, într-adevăr, efecte tămăduitoare asupra trupurilor și sufletelor celor credincioși. Cei care gustă cu evlavie și cu credință din Aghiasma Mare și cheamă preotul pentru a le stropi casele cu ea se umplu de sfințenie, iar duhurile necurate sunt alungate”, a reliefat Chiriarhul locului.
După rugăciunea Amvonului din cadrul Sfintei Liturghii, slujitorii și credincioșii au mers în procesiune până la aghiasmatarul din curtea Catedralei, unde a fost oficiată slujba Sfințirii Mari a apei.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian i-a binecuvântat prin stropire cu apă sfințită pe toți cei prezenți, care au luat Aghiasmă Mare la casele lor din cele patru vase pregătite încă din ajunul sărbătorii.