Biserica Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae“ din municipiul Buzău şi-a cinstit, duminică, 6 decembrie 2015, ocrotitorul. Cu prilejul hramului, locaşul de cult a fost neîncăpător pentru numărul mare de credincioşi prezenţi la Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. În continuare, s-a săvârşit Parastasul pentru ctitorii, slujitorii şi binefăcătorii sfântului locaş, trecuţi la cele veşnice. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul“.
Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a explicat înţelesurile duhovniceşti ale pericopei evanghelice despre Tămăduirea femeii gârbove. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat şi virtuţile Sfântului Ierarh Nicolae, „unul dintre cei mai populari sfinţi ai Bisericii Ortodoxe, trăitor în a doua jumătate a secolului al III-lea şi prima jumătate a secolului al IV-lea. Deşi nu a fost un mare învăţat, din punct de vedere teologic, asemenea Sfinţilor Părinţi capadocieni, a înţeles să împlinească întru totul, în viaţa sa, poruncile evanghelice, aşa cum au fost propovăduite de Sfinţii Apostoli şi urmaşii acestora. De aceea, pericopa evanghelică, ce se citeşte la sărbătorirea unui sfânt ierarh, face referire întotdeauna la Fericirile din Predica de pe munte (cf. Matei 5, 3-12): «Fericiţi cei săraci cu duhul…», «Fericiţi cei blânzi…», «Fericiţi făcătorii de pace…» şi aşa mai departe. Toate aceste virtuţi care aduc fericire omului şi aici, pe pământ, dar mai ales în viaţa veşnică, l-au caracterizat pe Sfântul Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei. Era foarte mult iubit de oameni şi, îndeosebi, de copii, pentru că era foarte milostiv. S-a născut într-o familie relativ bogată, care i-a oferit tânărului Nicolae o educaţie frumoasă; însă, în momentul în care a rămas orfan de ambii părinţi, el a înţeles să împartă totul săracilor, ceea ce constituie un act de mare curaj, chiar de eroism. Cel care reuşeşte să se elibereze de tot ceea ce înseamnă materie în jurul său, este un om, cu adevărat, curajos, care se încumetă să înfrunte greutăţile vieţii doar cu ceea ce îi oferă Dumnezeu, prin oameni. Până astăzi, Sfântul Ierarh Nicolae a fost şi este iubit, în chip deosebit, de către copii, întrucât a rămas în conştiinţa creştină ca un părinte iubitor, blând şi aducător de daruri pentru cei mici“, a subliniat Chiriarhul Buzăului şi Vrancei.
La Sfânta Liturghie au participat mulţi copii îmbrăcaţi în tradiţionalul port popular, care au primit daruri din partea ierarhului. Aceştia au susţinut un program de colinde şi poezii.
În semn de apreciere pentru întreaga activitate desfăşurată în slujba Bisericii, preotul paroh, Constantin Ene, a fost hirotesit iconom stavrofor.
Tot în această zi, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a binecuvântat noua casă praznicală, ridicată în incinta bisericii parohiale.