În zilele de 30 și 31 mai 2023, clericii din Eparhia Buzăului și Vrancei au participat la conferințele pastoral-misionare semestriale de primăvară cu tema „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice”, prezidate de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian. Prima conferință a avut loc marți, 30 mai, în Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău, și a reunit preoții din cele patru protoierii buzoiene.
La eveniment au participat: pr. Dragoș-Mihail Olteanu, consilier eparhial la Sectorul Cultural și comunicații media; pr. Constantin Călin, protopop al Protoieriei Buzău I; pr. Marius-Daniel Ciobotă, protopop al Protoieriei Buzău II; pr. Paul Gavrilă, protopop al Protoieriei Pătârlagele; pr. Cristian Asănache, protopop al Protoieriei Râmnicu Sărat.
În deschidere, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a vorbit despre aspectele concrete ale relaționării cu persoanele vârstnice, atât în familie, cât și în parohie, unde preotul are un rol esențial, în contextul noilor realități sociale apărute în ultimii 20 de ani, precum scăderea natalității, emigrarea tinerilor în afara țării și depopularea zonelor rurale, care converg spre adevărate drame în viețile bătrânilor rămași singuri și neajutorați.
„Preoții, în primul rând, împreună cu alți factori responsabili în comunitate și, de ce nu, cu enoriașii mai milostivi și sensibili la problemele aproapelui, trebuie să aducă o rază de lumină și bucurie persoanelor vârstnice aflate în situații dificile. Cu toții avem părinți, poate și mai în vârstă, și îmi place să cred că niciunul dintre părinții frățiilor voastre nu trăiește drama abandonului, fie și într-un așezământ social, oricât de comod ar fi acela, pentru că cea mai mare dramă sufletească pe care o poate trăi un bătrân este singurătatea, căreia i se adaugă sentimentul inutilității. Aceste lucruri le trăiesc bătrânii, chiar dacă stau în cele mai luxoase condiții, în așezăminte special amenajate pentru ei. Vă spun acestea din experiențele trăite atunci când am vizitat astfel de centre. Locul bătrânilor este alături de copiii lor. Datoria copiilor și, implicit, a nepoților este să îi îngrijească până când Domnul îi va chema în Împărăția Sa și să facă tot ceea ce le stă în putință pentru ca bătrânii lor să aibă parte de o viață liniștită și fericită. Sunt convins că această temă privind pastorația persoanelor vârstnice a fost abordată cu simț de răspundere de către preoți până la acest moment, deoarece este o problemă actuală, care ne privește pe toți”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
În cadrul întâlnirii, pr. Daniel Necula (Parohia Sătuc, Protoieria Pătârlagele) a susținut un referat despre pastorația persoanelor vârstnice, din perspectiva activității pe care o desfășoară în cadrul căminelor de bătrâni ale Asociației Ortodoxe „Filantropia” Berca. Au urmat mai multe intervenții pe marginea temei, realizate de către pr. Cornel Ivan (Parohia „Sfântul Ierarh Epifanie” – Buzău, Protoieria Buzău I), pr. Cosma-Dragoș Ștefănescu (Parohia Căldărușanca, Protoieria Buzău II), pr. Cristinel Popa (Parohia Murgești, Protoieria Râmnicu Sărat), dar și alți preoți care au amintit diferite experiențe avute cu persoane vârstnice de-a lungul activității lor pastoral-misionare.
Reuniunea s-a încheiat cu ceremonia de acordare a premiilor pentru etapa eparhială a Concursului Național Catehetic Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului, la care s-au înscris 50 de grupuri catehetice parohiale buzoiene și vrâncene. Părintele Arhiepiscop Ciprian a oferit diplome și premii, constând în cărți religioase, metanii și icoane, grupurilor catehetice câștigătoare: premiul I – grupul Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Râmnicu Sărat; premiul al II-lea – grupul Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Râmnicu Sărat; premiul al III-lea – grupul Parohiei Buda Crăciunești din județul Buzău; mențiunea I – grupul Parohiei Limpeziș din județul Buzău; mențiunea a II-a – grupul Parohiei Vidra din județul Vrancea.
Miercuri, 31 mai, Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiul Focșani a găzduit conferința semestrială de primăvară a preoților din cele trei protoierii vrâncene. Alături de Ierarhul locului s-au aflat: pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial; pr. Aurel Boțan, protopop al Protoieriei Focșani I; pr. Oscar Frunză, protopop al Protoieriei Focșani II; pr. Cristinel Popa, protopop al Protoieriei Panciu.
În cadrul ședinței, pr. Silviu-Iulian Roșca (Parohia Bizighești, Protoieria Focșani II) a dat citire lucrării intitulate „Bătrânețea – timp al pregătirii pentru viața veșnică”, apoi pr. Cristinel Bocu (Parohia „Sfântul Ioan Evanghelistul” – Odobești, Protoieria Focșani I) și pr. Gheorghe Ștefan (Parohia Tufele, Protoieria Panciu) au adus completări la tema dezbătută.
La finalul întrunirii, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, alături de pr. Dan Necula, consilier eparhial la Sectorul Învățământ și activități cu tineretul, i-a premiat pe cei 33 de elevi vrânceni care au obținut rezultate foarte bune la fazele județeană și națională ale Olimpiadei de Religie și la Olimpiada Națională Interdisciplinară „Cultură și spiritualitate românească”. Chiriarhul i-a felicitat pe elevi și pe profesorii lor coordonatori pentru performanțele obținute, oferindu-le diplome, premii în bani, icoane și cărți religioase.