Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, și cu avizul Ministerului Educației Naționale, vineri, 29 martie 2019, la Casa de Cultură „Tudor Vornicu” din Adjud, județul Vrancea, a avut loc Simpozionul Internațional Cea dintâi unită, Basarabia!.
Evenimentul a fost organizat de Protoieria Panciu, Asociația Generală a Învățătorilor din România (AGIRo), Primăria municipiului Adjud, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vrancea, Colegiul Tehnic „Gheorghe Balș” din Adjud, în parteneriat cu unități de învățământ și de cultură din România, Republica Moldova și Ucraina. Un rol esențial în organizarea manifestării a avut Prof. Valentin Gicu Dogaru, de la Liceul Teoretic „Emil Botta” din Adjud.
Simpozionul a fost deschis de buciumașii din Spulber, continuând cu prezentarea invitaților și cu rostirea unor discursuri de către Pr. Cristinel Popa – protopop al Protoieriei Panciu, Prof. Viorel Dolha – președintele AGIRo, și Prof. Lina Vlăsceanu – președintele Asociației Învățătorilor Vrânceni.
De asemenea, toți participanții la eveniment au avut bucuria să audieze un concert de muzică religioasă și patriotică, susținut de Corul Protoieriei Panciu, dirijor fiind Pr. Gabriel Țopa.
În cadrul simpozionului, au fost prezentate două comunicări științifice: Contextul geopolitic al unirii Basarabiei cu România – Conf. univ. dr. Marius Neacșu, Academia de Studii Economice din București; Identitate românească în Moldova de peste Prut – Prof. univ. dr. hab. Anatol Petrencu, Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova.
Expunerile au fost urmate de dezbateri și de un alt moment artistic, oferit de Ansamblul folcloric „Păltinașii” din comuna Paltin, coordonat de Prof. Ionel Tătaru, și de Corul Parohiei Irești, coordonat de Pr. Ionel Miron.
După încheierea lucrărilor, invitații din țară, din Republica Moldova și din regiunile Cernăuți, Hotin și Odesa ale Ucrainei au vizitat Mănăstirea Sihastru din comuna vrânceană Ploscuțeni.
În ziua de sâmbătă, 30 martie 2019, aceștia au participat la o excursie de documentare la importante obiective religioase, culturale și istorice din județul Vrancea, intitulată Satul vrâncean – legendă și alteritate.