Joi, 9 martie 2023, cu prilejul Zilei comemorării Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a organizat, în municipiul Râmnicu Sărat, o serie de manifestări dedicate celor care au suferit în temnița comunistă din oraș.

În prima parte a acestor manifestări, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, alături de care s-au aflat pr. Marian Gegea – vicar administrativ eparhial, și pr. Cristian Asănache – protopop al Protoieriei Râmnicu Sărat, a săvârșit o slujbă de pomenire pentru foștii luptători și deținuți din perioada comunistă, în fața troiței ridicate în curtea „Închisorii Tăcerii” de la Râmnicu Sărat.

La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților centrale și locale, care au rostit alocuțiuni și au depus coroane de flori în memoria victimelor regimului comunist, precum și un public numeros, format din adulți și elevi.

Din partea Societății Naționale a Femeilor Ortodoxe Române din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei (SNFOR – ABV) a fost depusă, de asemenea, o coroană de flori, în semn de prețuire față de cei ce au răbdat în tăcere ororile regimului comunist, însuflețiți fiind de credința și nădejdea în Dumnezeu.

În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a evocat pe martirii și mărturisitorii credinței străbune și a mulțumit lui Dumnezeu pentru binecuvântarea de a ne aminti, cu ocazia acestei zilei, de sacrificiul lor:

„Se cuvine să dăm slavă lui Dumnezeu și să-I mulțumim că ne-a învrednicit să fim astăzi împreună, pentru a săvârși un act de recunoștință, prin rugăciune, îndreptat spre Părintele ceresc, Care i-a întărit pe cei mai buni fii ai țării noastre și ai Bisericii să îndure în mod creștinesc suferințele la care au fost supuși de un regim totalitar ateu”.

De asemenea, Ierarhul le-a adresat elevilor prezenți o serie de îndemnuri:

„Să nu uitați ceea ce ați învățat și veți învăța la lecțiile de istorie în legătură cu această pagină întunecată a poporului român, pe care trebuie să o cunoaștem, în așa fel încât să nu se mai repete greșelile trecutului. De aceea, trebuie să veghem asupra noastră ca nu cumva să ne lăsăm contaminați de virusul disprețului și urii față de valorile neamului românesc, care izvorăsc, așa cum se știe, din Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos. De altfel, Mântuitorul este Cel Care i-a îndemnat pe oameni să-și iubească inclusiv vrăjmașii. Aceasta presupune să ne autodepășim, dar nu o putem face fără rugăciune și fără meditație la trecutul istoric și la rostul viețuirii noastre pământești”.

Prof. Neluța-Mirela Furtună

Președintele SNFOR – ABV