Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” din municipiul Buzău a găzduit vineri, 8 martie 2019, primul eveniment din cadrul proiectului național Femeia și Viața, inițiat de Platforma civică „ÎMPREUNĂ”, în parteneriat cu Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei.

Manifestarea a fost deschisă cu un moment cultural-artistic, susținut de Asociația Elevilor din județul Vrancea.

Activitățile derulate în cadrul proiectului Femeia și Viața urmăresc să sensibilizeze participanții asupra presiunilor exercitate de societate asupra femeii și să contribuie la identificarea de soluții, adaptate contextului contemporan, de sprijinire a acesteia.

„Menirea femeii și menirea generației mature (de părinți, de bunici sau de oameni maturi, în general) este aceea de a transmite mai departe, de a fi sigur că valorile care te-au întemeiat pe tine ca popor pot fi duse în condiții de siguranță mai departe, de către generația următoare. În această misiune intră mai multe aspecte fundamentale: în primul rând, capacitatea de a vedea ce a mai rămas din valorile tale în societatea în care trăiești. Această capacitate presupune, în primul rând, luciditate. Părintele Arsenie Papacioc a dat una dintre cele mai frumoase definiții ale smereniei: să te vezi pe tine exact așa cum ești, să vezi lucrurile exact așa cum sunt. Degeaba avem impresia despre noi că suntem drept-credincioși, că suntem creștini, că purtăm și declarăm valori milenare, dacă acestea, în ziua de astăzi, în societatea în care trăim, nu sunt în mod real ocrotite.

Dacă o femeie care rămâne însărcinată nu beneficiază imediat de tot sprijinul celor din jurul ei și din partea statului, înseamnă că valoarea VIAȚĂ este ocrotită doar la nivel declarativ în lege. Dacă un copil nu poate fi lăsat să învețe Frumosul, potrivit valorilor familiei sale, și i se imprimă un aspect de ideologie de gen obligatoriu în educația din ziua de astăzi, înseamnă că valoarea EDUCAȚIE este doar proclamată, nefiind în mod real și ocrotită. Toate aceste aspecte presupun o luciditate: după trei decenii de libertate, ce a mai rămas din valorile noastre?

Al doilea aspect fundamental este ce mai avem de transmis mai departe? Și al treilea, cel mai important: avem capacitatea de a ne opri din interesul nostru personal, actual, și de a ne preocupa de ceva care nu ține de interesul nostru imediat, ci de transmiterea valorilor pentru ziua de mâine? Sau, dimpotrivă, ni se pare că e mai importantă clipa de față și că e mai puțin importantă clipa de mâine și, atunci, nu avem capacitatea de a ne asuma acest lucru?

Bătrânețea noastră depinde de ceea ce transmitem generațiilor tinere. Deci nu doar viitorul României, ci și al fiecăruia dintre noi. Dacă bătrânețea în care noi ne vom duce ultimii ani din viață va fi una în care se va arunca cu pietre în biserici, înseamnă că n-am transmis nimic, înseamnă că nu ne-am oprit din clipa de față pentru a ne ocupa de clipa de mâine, ca și cum clipa de mâine ar fi mai puțin importantă decât clipa de față. Despre toate aceste aspecte, care sunt foarte personale, dar care țin și de purtarea noastră ca adevărați creștini în societate, depinde atât viața noastră personală de mâine, cât și viața de mâine a copiilor noștri și viața neamului românesc, pentru aceia dintre noi care mai avem această valoare”, a declarat Ana Corina Săcrieru, în deschiderea evenimentului cultural Femeia și Viața.

Proiectul își propune implicarea activă a elevilor, părinților și cadrelor didactice în viața socială a comunității și promovează acțiunea civică democratică prin activitățile de conștientizare realizate.

Scopul proiectului este, așadar, promovarea importanței femeii și a familiei în ceea ce privește nașterea și educarea copiilor, colaborarea școală – familie, promovarea dialogului, a comunicării și colaborării între cadrele didactice din unități școlare diferite.

Pentru realizarea acestui scop, inițiatorul își propune următoarele obiective:

  • sensibilizarea cetățenilor și autorităților cu privire la problemele cu care se confruntă femeia și familia în societatea contemporană;
  • schimbarea unor concepții stereotipe față de femeie;
  • implicarea familiei în rezolvarea problemelor școlare și în sprijinirea procesului instructiv-educativ;
  • valorificarea experienței pozitive a cadrelor didactice în abordarea educației democratice.

Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei este partener în acest proiect pentru următoarele activități:

  1. Evenimentul cultural-artistic din data de 8 martie 2019, derulat la Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” din Buzău;
  2. Conferința Avortul, cauze, consecințe și soluții, care a avut loc pe 9 martie 2019, la Adjud;
  3. Conferința Viața din tine. Alegere sau dar?, care s-a desfășurat în ziua de 10 martie 2019, la Focșani;
  4. Conferința Educația și familia în fața unor realități noi, care va fi organizată pe 17 martie 2019, la Adjud;
  5. Evenimentul cultural-artistic Viață. Jertfă. Poezie, programat în data de 23 martie 2019, la Focșani;
  6. Conferința Educația copiilor noștri, încotro?, care va avea loc pe 22 martie 2019, la Buzău.

Atât la Buzău, cât și la Focșani, invitatul Platformei civice „ÎMPREUNĂ” a fost Alexandra Nadane – președintele Asociației „România pentru viață”, care a detaliat pentru cei prezenți necesitatea ocrotirii femeii în criză de sarcină, dar și a pruncului nenăscut, ca element fundamental al ocrotirii dreptului la viață al ființei umane.

Foto: Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” Buzău