Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, sâmbătă, 9 martie 2019, la Râmnicu Sărat, a avut loc simpozionul intitulat Libertate câștigată cu jertfă, în contextul celebrării Zilei Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989. La manifestare au participat oficialități centrale și locale, oameni de cultură, clerici, credincioși, dar și un grup de copii din Parohia Valea Babei, județul Vrancea.
Evenimentul a debutat cu un ceremonial religios în incinta fostului penitenciar de detenție politică din Râmnicu Sărat. Un sobor de preoți, condus de Pr. Cristian Asănache – protopop al Protoieriei Râmnicu Sărat, a săvârșit o slujbă de pomenire a celor care și-au pierdut viața între zidurile închisorii.
Lucrările simpozionului s-au desfășurat, apoi, la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din oraș. În cadrul întâlnirii, Dl Cosmin Budeancă – cercetător la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), și Dna Prof. Dr. Manuela Camelia Sava – Colegiul Național „Alexandru Vlahuță” din Râmnicu Sărat, au evocat mari personalități ale vieții culturale și politice care au fost întemnițate în temuta închisoare râmniceană, precum Ion Mihalache, Corneliu Coposu și Ion Diaconescu.
Părintele protopop Cristian Asănache a explicat că acest eveniment cultural-duhovnicesc a fost organizat cu scopul de a-i comemora pe toți cei care au pătimit mărturisind credința în timpul regimului comunist ateu.
„Mica noastră urbe a fost martor tăcut și neputincios la prigoana pornită ca un tăvălug împotriva celor care, cu credință puternică în suflete, au hotărât să ia atitudine împotriva noului regim politic ce se instaura în țara noastră. În închisoarea de la Râmnicu Sărat, au fost aplicate cu bestialitate tot felul de pedepse, care aveau rolul de a-i «reeduca» pe deținuți. Foarte puțini au fost cei care au scăpat cu viață, dând mărturie despre ceea ce s-a întâmplat aici. Istoria a consemnat această pagină a durerii, iar noi, cei de astăzi, nădăjduim să trăim frumos, pentru ca astfel de momente să nu se mai repete”, a afirmat Pr. Asănache.
Manifestarea s-a încheiat cu vizionarea filmului Binecuvântată fii, închisoare, realizat de regizorul Nicolae Mărgineanu, în anul 2002, care arată chinurile și umilințele îndurate de deținutele politice în închisorile comuniste din România.