În ziua de prăznuire a Sfinților Împărați Constantin și mama sa, Elena, marți, 21 mai 2024, Paraclisul Arhiepiscopal din incinta Centrului Eparhial de la Buzău și-a sărbătorit hramul. Pentru elevii și profesorii Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din municipiu, această zi a avut o însemnătate deosebită, pentru că i-au cinstit pe ocrotitorii lăcașului de cult în care seminariștii își desfășoară programul liturgic săptămânal.

Sărbătoarea hramului a debutat cu slujba Vecerniei, oficiată în după-amiaza zilei de luni, 20 mai 2024, iar în dimineața următoare, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți, din care au făcut parte: pr. Ionuț Constantin și pr. Dan Necula – consilieri eparhiali, pr. prof. dr. Mihail Milea, pr. prof. dr. Marius-Daniel Ciobotă și pr. Daniel Bahnea, spiritualul școlii. Potrivit tradiției, Andrei Olteanu, unul dintre elevii din clasa a XII-a, a predicat despre viața și faptele Sfinților Mari Împărați și întocmai cu Apostolii.

După Sfânta Liturghie, clericii au oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii, binefăcătorii și slujitorii Paraclisului Arhiepiscopal, dar și pentru profesorii, elevii și ostenitorii Seminarului Teologic buzoian, trecuți la cele veșnice. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul „Credo in Deo” al școlii, dirijat de pr. prof. Gianin-Cristian Oprea.

Paraclisul Arhiepiscopal „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a fost ctitorit de marele Episcop Chesarie Căpățână (1825-1846), în anul 1841, „în locul celui de cutremur dărâmat” – după cum dă mărturie pisania de deasupra ușilor de la intrare –, fiind zidit pe latura de nord a incintei Centrului Eparhial. Pictura a fost executată în anul 1882, de către un elev al Școlii de zugravi de la Buzău, Dimitrie Teodorescu, în timpul Episcopului Inochentie Chițulescu (1873-1893).

În aceeași săptămână, joi, 23 mai 2024, cu binecuvântarea Chiriarhului locului și conform calendarului din metodologia de admitere în învățământul liceal vocațional, a avut loc examenul de admitere la Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău.

Examinarea candidaților a început cu vizita medicală, realizată de dl doctor Alin Clincescu, medicul unității școlare, și a continuat cu proba muzicală, în cadrul căreia au fost verificate dicția, simțul ritmic și alte capacități muzicale. Comisia de examinare a fost formată din pr. Costel Stoica și pr. Gianin-Cristian Oprea – profesorii de muzică bisericească, respectiv liniară, iar pr. cons. Dan Necula a participat în calitate de observator din partea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. La examenul scris au fost verificate cunoștințele religioase acumulate de elevi pe parcursul ciclului gimnazial, la disciplina Religie.

Pentru anul școlar 2024-2025, la nivelul liceal, s-au înscris 33 de candidați, pentru cele 24 de locuri disponibile. Pr. prof. Cristian-Marius Dima, directorul Seminarului, a declarat: „Avem – slavă lui Dumnezeu! – cel mai mare număr de candidați înscriși la admiterea de la liceu, din ultimii ani. Le mulțumim celor care au sprijinit și facilitat oferta educațională a Seminarului Teologic «Chesarie Episcopul», nădăjduind să fie și aceasta o premisă importantă în creșterea calității și sacralității învățământului seminarial buzoian!”.

Pr. spiritual Daniel Bahnea

Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău