În ziua praznicului Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, sâmbătă, 29 august 2020, Parohia Racovițeni din județul Buzău și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în biserica din localitate, precum și o slujbă de pomenire pentru ctitorii și slujitorii sfântului lăcaș, trecuți la cele veșnice.

În predica adresată credincioșilor, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre viața și misiunea Sfântului Ioan Botezătorul.

„Sărbătoarea de astăzi face referire la un eveniment trist, și anume sfârșitul martiric al unui mare prooroc, dar, cu toate acestea, pentru noi este un prilej de bucurie duhovnicească, întrucât, meditând la viața și sfârșitul mucenicesc al Sfântului Ioan Botezătorul, conștientizăm că am câștigat un rugător permanent în ceruri. Alături de Maica Domnului, el pururea mijlocește pentru noi. Să reținem că, deși a fost aspru, intransigent cu păcatul și cu cei care se complăceau în păcat, totuși, Sfântul Ioan era un om bun; îi iubea pe oamenii săraci și pe păcătoșii care se pocăiau, asemenea Mântuitorului Iisus Hristos. Atunci când Mântuitorul stătea la masă cu vameșii și cu păcătoșii, nu făcea acest lucru pentru că le aproba păcatele, ci pentru că aceștia, în starea lor de păcătoșenie, găseau puterea să se schimbe, să se pocăiască. Aceasta înseamnă pocăința: schimbarea modului de a gândi, care influențează modul de a ne comporta. Să luăm aminte la sfaturile pe care Sfântul Ioan Botezătorul le-a dat conaționalilor săi, îndemnându-i să trăiască în adevăr, dreptate și cinste, să se iubească unii pe alții, să se ajute reciproc și să-L slăvească pe Dumnezeu. De aceea, s-a spus că mesajul Sfântului Ioan Botezătorul: «Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția cerurilor» (Matei 3, 2), a fost preluat ca o ștafetă de Mântuitorul Hristos, pentru că și El a rostit aceleași cuvinte când Și-a început propovăduirea (Matei 4, 17)”, a subliniat Chiriarhul locului.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian l-a hirotonit în treapta de diacon pe tânărul Ciprian-Constantin Hornea, absolvent de Teologie Pastorală. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

Biserica din satul Racovițeni a fost construită între anii 1912-1921. În urma efectuării un ample lucrări de consolidare și restaurare, lăcașul de cult a fost resfințit în data de 4 mai 2014, de actualul Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian.