În zilele de 27 și 28 august 2020, stareții, starețele, egumenii, egumenele și duhovnicii mănăstirilor și schiturilor din cuprinsul Eparhiei Buzăului și Vrancei au participat la sinaxa monahală prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.
Ierarhul locului s-a întâlnit joi, 27 august, la Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiul Focșani, cu toți conducătorii așezămintelor călugărești din județul Vrancea, apoi, vineri, 28 august, la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău, a avut o întâlnire și cu reprezentanții mănăstirilor și schiturilor din județul Buzău.
În cadrul sinaxei, Înaltpreasfinția Sa l-a prezentat pe noul exarh al așezămintelor monahale din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, părintele arhimandrit Sofian Ardelean – duhovnicul Schitului Soveja, care a susținut, cu acest prilej, o meditație despre smerenie, iubire, lepădarea de sine și ascultare.
Totodată, s-au discutat o serie de probleme administrative, liturgice și duhovnicești și s-au făcut propuneri de îmbunătățire a vieții și disciplinei monahale.
„Cuvântul «μοναχος», în limba greacă, înseamnă singur. Dar monahul nu este singur și niciodată nu trebuie să se simtă singur. Dacă ajunge să trăiască momentul singurătății, perceput, în mod greșit, ca părăsire a lui de către Dumnezeu, și-a ratat scopul vieții. Monahul, chiar dacă este singur în chilie, trebuie să simtă prezența sfinților, a îngerilor, a Maicii Domnului și a lui Dumnezeu Însuși, prin rugăciune neîntreruptă. Într-o mănăstire, accentul se va pune, în primul rând, pe rugăciune la chilie și în biserică, în al doilea rând, pe prezența tuturor monahilor la trapeză, care înseamnă comuniune, ascultând cuvântul lui Dumnezeu citit sau rostit de către un părinte, iar în al treilea rând, pe ascultările practice. Așadar, monahul nu trebuie să se depărteze de chilie, de biserică și de trapeză, făcând ascultare de cel mai mare, adică de stareț, care este trimisul episcopului”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, în cuvântul adresat participanților la întâlnirea de la Buzău.
În Eparhia Buzăului și Vrancei există 30 de mănăstiri și schituri, dintre care 6 așezăminte monahale sunt de călugări, iar 24 sunt de călugărițe.