Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat miercuri, 1 aprilie 2020, în Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial de la Buzău, Denia Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, Ierarhul locului a spus că perioada aceasta de izolare poate fi un bun prilej pentru dreptcredincioșii creștini de a se îngriji mai mult de viața lor spirituală.

„Este momentul ca fiecare dintre noi să privească mai adânc în interiorul sufletului său, îndeosebi în această perioadă, când toți am fost nevoiți să ne retragem în casele noastre, să ne izolăm voluntar sau involuntar. Cred că ar fi benefic pentru fiecare dintre noi să ne asumăm această izolare ca pe o împlinire a dorinței manifestate cândva de a ne retrage în intimitatea sufletului nostru, pentru a medita mai mult la condiția noastră de oameni neputincioși și muritori, care au nevoie de sprijin dumnezeiesc, pentru a ne trăi viața pământească în acord cu poruncile Evangheliei Mântuitorului Hristos, dar mai ales pentru a o dobândi pe cea veșnică, în împărăția cerurilor. De asemenea, ar fi potrivit ca oamenii să transforme frica de moarte ce ne-a cuprins pe toți în frica de a nu păcătui, știind că păcatul produce moartea spirituală, ca despărțire a omului de Dumnezeu, ceea ce echivalează cu osânda veșnică”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

„În aceste zile și în cele care vor urma până la praznicul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, este bine ca toți creștinii responsabili, care acordă importanță vieții lor duhovnicești, să se străduiască a se înarma cu virtutea răbdării Dreptului Iov, despre care ne-a amintit Canonul de pocăință al Sfântului Andrei Criteanul, căutând să petreacă acest timp cu mult folos duhovnicesc. A îngăduit Dumnezeu să trecem și printr-o astfel de suferință, dar stă în puterea noastră să convertim lucrurile negative cu care ne confruntăm în șanse de pocăință, de îndreptare și de revenire în staulul Domnului Hristos, de unde am fugit adeseori, ignorându-L cu știință sau fără știință pe Păstorul nostru cel bun. Încât se cuvine să sporim și mai mult în rugăciunea pentru noi și semenii noștri, continuându-ne călătoria Postului cu credința și speranța că Dumnezeu și Maica Domnului sunt totdeauna alături de noi”, a afirmat Chiriarhul Buzăului și Vrancei.

Potrivit rânduielilor bisericești, denia este utrenia (slujba de dimineață) care se săvârșește în seara zilei precedente. Prin urmare, Denia Canonului cel Mare este utrenia zilei de joi, oficiată miercuri seara, în cadrul căreia se citește integral Canonul de pocăință al Sfântului Andrei Criteanul (care s-a citit și în primele patru zile din Post, la slujba Pavecerniței Mari) și Viața Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, scrisă de Patriarhul Sofronie al Ierusalimului.