La Catedrala „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău, slujba Deniei Acatistului Bunei Vestiri a fost oficiată vineri, 3 aprilie 2020, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
În cuvântul de învățătură, Chiriarhul locului a evidențiat rolul covârșitor pe care Sfânta Fecioară Maria l-a îndeplinit în istoria mântuirii neamului omenesc, întrucât L-a născut după trup pe Fiul lui Dumnezeu.
„Nimeni nu poate urca la ceruri decât prin Maica Domnului, pe care imnograful a asemănat-o cu scara văzută în vis de patriarhul Iacov din Vechiul Testament, pe care urcau și coborau îngerii lui Dumnezeu din ceruri. Ea este scara duhovnicească pe care a coborât Fiul lui Dumnezeu în istorie, unind din nou cerul cu pământul. Sfântul Grigorie Palama spune că nimeni nu poate ajunge la Mântuitorul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat, răstignit și înviat, decât prin Maica Domnului”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a explicat că Preasfânta Născătoare de Dumnezeu se roagă și mijlocește pentru noi ori de câte ori îi cerem ajutorul cu credință.
„Sfânta Fecioară Maria a fost și este de mare ajutor dreptcredincioșilor creștini. Ca o mamă iubitoare, prin sufletul căreia a trecut sabia durerii, ea ne înțelege ori de câte ori ne poticnim pe calea vieții noastre pământești și se roagă stăruitor pentru noi, înaintea Tronului ceresc, așa cum o vedem reprezentată în icoana numită «Deisis», de-a dreapta Mântuitorului Iisus Hristos, în postura de pururea mijlocitoare pentru neamul omenesc. Iar creștinii trebuie să aibă îndrăznire față de Maica Domnului și să o invoce în rugăciunile lor, atunci când sunt tulburați și încercați de necazuri și greutăți sau de diferite calamități ce se abat asupra lor”, a spus Ierarhul.
„În această seară, noi, slujitorii sfintelor altare, împreună cu psalții, am săvârșit slujba Deniei Acatistului Bunei Vestiri, în absența fizică a frățiilor voastre, dar în prezența îngerilor și a sfinților lui Dumnezeu, care sălășluiesc în chip nevăzut în Biserica lui Hristos. Sper că, totuși, am intrat în comuniune duhovnicească și cu cei ce ne-au putut urmări și asculta de acasă și care își vor fi plecat genunchii la rugăciune, în fața sfintelor icoane, cu candela aprinsă, pentru a-i cânta Maicii Domnului, împreună cu noi, acest imn de laudă și de mulțumire, având încredințarea că Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, așa cum a salvat oarecând poporul lui Dumnezeu din cetatea Constantinopolului, ne va ajuta și pe noi să trecem cu bine peste această încercare a pandemiei și că ne vom reîntâlni curând în spațiul sacru al bisericii, pentru a o lăuda în chip mai deplin, întreg clerul și poporul dreptcredincios al lui Dumnezeu”, a încheiat Părintele Arhiepiscop Ciprian.
Denia Acatistului Bunei Vestiri este Utrenia sâmbetei din săptămâna a cincea a Postului Mare. În cadrul acestei slujbe speciale se cântă, în patru fragmente, Acatistul Bunei Vestiri, închinat Maicii Domnului, ca laudă și mulțumire pentru eliberarea miraculoasă a Constantinopolului de sub asediul avarilor și perșilor, în 7 august 626.