Obștea Mănăstirii Sihastru din județul Vrancea l-a avut în mijlocul ei duminică, 14 aprilie 2019, pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian. În prezența maicilor din acest așezământ monahal și a numeroși credincioși, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a mănăstirii.
Împreună cu Înaltpreasfinția Sa au slujit: Arhim. Teoctist Basarab – exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, Pr. Cristinel Popa – protopop al Protoieriei Panciu, Protos. Teoctist Donici – Mănăstirea Sihăstria din județul Neamț, și Protos. Isidor Iacob – Mănăstirea Sihastru.
În cuvântul de învățătură, Ierarhul locului a tâlcuit cele două fragmente evanghelice citite la Sfânta Liturghie (cf. Marcu 10, 32-45; Luca 7, 36-50) și a evidențiat modelul de pocăință al Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, pe care Biserica o pomenește la 1 aprilie, dar și în Duminica a cincea din Postul Mare.
„Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca stăruie în mintea tuturor creștinilor, pentru că este un exemplu de pocăință, un exemplu în ceea ce privește posibilitatea omului de a se îndrepta. Oricât de adânc s-ar fi cufundat cineva în păcat, să nu creadă că totul este pierdut. Dacă își încordează voința, revenindu-și întru sine, și ia decizia să se îndrepte, poate să o facă, însă nu prin puterile proprii, ci cu puterea și ajutorul lui Dumnezeu”, a subliniat Arhiepiscopul Ciprian.
Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.
Situată în comuna Ploscuțeni, la granița dintre județele Vrancea și Galați, Mănăstirea Sihastru numără 10 monahii, 4 rasofore și o soră, conduse de stavrofora Teoctista Dănilă – stareța așezământului monastic.