Pictura bisericii Parohiei Zona Industrială din municipiul Focșani a fost sfințită, duminică, 20 noiembrie 2016, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Locașul de rugăciune cu hramurile Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Apostol Andrei a fost ridicat din temelie, între anii 2005-2008, pe un teren donat de doamna Sorina Luminița Bucuraș, care a asigurat și fondurile necesare construirii și împodobirii cu pictură a bisericii.
După ungerea cu Sfântul și Marele Mir și stropirea cu apă sfințită a veșmântului iconografic al locașului de cult, ierarhul, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie, precum și slujba Parastasului pentru binefăcătorii bisericii, trecuți la cele veșnice. Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Eparhiei a dat răspunsurile la strană.
Tâlcuind pericopa evanghelică a Duminicii a 26-a după Rusalii, care ne-a înfățișat Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina (cf. Luca 12, 16-21), Înaltpreasfinția Sa a vorbit, în cuvântul de învățătură, despre menirea omului de a se îmbogăți în Dumnezeu.
„Întemeiată pe Sfânta Evanghelie, Biserica creștină i-a învățat totdeauna pe fiii ei duhovnicești să-I mulțumească lui Dumnezeu pentru toate darurile primite de la El, începând cu darul vieții și cel al sănătății. Iar mulțumirea sau recunoștința față de bunătatea divină se arată prin fapta concretă a iubirii aproapelui; dacă ne limităm doar la exprimarea, prin cuvânt, a unor sentimente de compasiune față de cineva suferind, necăjit și întristat, ignorând suferința ca atare a semenului nostru, nu am realizat mare lucru.
Poate că nu suntem vinovați în mod direct de starea deplorabilă a celor mai săraci decât noi, dar ni se va imputa, la Judecata cea de obște, păcatul insensibilității și al indiferenței. Din nefericire, profilul moral al bogatului din Evanghelia acestei duminici poate fi întâlnit și astăzi la unii semeni ai noștri, pe care bogăția – dobândită, adeseori, pe căi necinstite – i-a dezumanizat atât de mult, încât nu se mai gândesc nici la Dumnezeu, nici la aproapele lor.
De aceea, Mântuitorul Hristos ne atrage atenția ca, atunci când am fost binecuvântați de Dumnezeu cu mai multe bunuri materiale decât avem nevoie, să nu cădem în păcatul mândriei, considerând că acestea ni s-ar datora în mod exclusiv nouă. Să avem înțelepciunea de a recunoaște că numai prin cooperarea noastră cu Dumnezeu putem realiza lucruri mărețe, folositoare și durabile. Suntem datori, așadar, să-L imităm pe Domnul Hristos, Care Se revelează ca Samarinean milostiv fiecăruia dintre noi, în momentele grele ale vieții.
Să fim încredințați că, numai prin fapta concretă a milosteniei, prin rugăciune și prin împodobirea sufletului nostru cu virtuțile creștine, ne vom îmbogăți în Dumnezeu. Acesta este mesajul pe care Hristos Domnul ni-l adresează tuturor, acum, la începutul Postului Crăciunului, îndemnându-ne să fim cu luare aminte la felul cum ne petrecem timpul; să ne ținem departe de gândurile și cugetele viclene pe care ni le insuflă vrăjmașul diavol, cel ce nu se bucură nici de unitate, nici de armonie și, cu atât mai puțin, de săvârșirea faptelor bune“, a precizat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian l-a hirotesit iconom stavrofor pe preotul paroh, Cristinel Holbea, ca o recunoaștere a activității sale pastoral-misionare și administrative. De asemenea, chiriarhul locului i-a oferit doamnei Sorina Luminița Bucuraș Ordinul Sfântul Mucenic Sava de la Buzău și o icoană a Maicii Domnului, în semn de apreciere pentru sprijinul oferit la zidirea și înfrumusețarea sfântului locaș.