Parohiile „Sfântul Nicolae” – Stroe din municipiul Focșani și „Sfântul Apostol Andrei” din municipiul Buzău au continuat seria atelierelor de istorie Voievozi români, organizate în cadrul activităților educaționale desfășurate de Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei.
În cadrul atelierelor de istorie, micuții au început și punerea în scenă a unor momente dramaturgice cu subiect istoric. Această dimensiune a activității atelierelor s-a alăturat aspectelor teoretice ale diferitelor momente din Istoria românilor, cu aplecare specială asupra vieții, personalității și luptelor importante ale voievozilor români.
Astfel, atelierul de sâmbătă, 22 mai 2021, a reunit 15 copii din Parohia „Sfântul Nicolae” – Stroe din Focșani, care au realizat, prin joc și desen, partea aplicată a primilor ani de domnie ai Voievodului Ștefan cel Mare și au început să lucreze la punerea în scenă a unui moment dramaturgic.
De asemenea, 22 de copii din Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Buzău au participat joi, 27 mai 2021, la un atelier dedicat studierii primilor ani de domnie ai Voievodului Ștefan cel Mare, sub îndrumarea domnului Anghel Mugurel, formator în cadrul Asociației Femeilor Ortodoxe, care este și președintele Asociației „Proreligo” a profesorilor de Religie din județul Buzău, respectiv al Platformei „Împreună” Buzău.
„Narațiunile istorice prind viață în cadrul atelierelor noastre de istorie. Copiii văd cu ochii minții scenele semnificative ale trecutului, interiorizează momentele esențiale pentru sedimentarea ființei românești, recompun personalitățile voievozilor, ajungând să construiască propria cunoaștere. În fond, fiecare dintre noi are o istorie. Important este să o clădim durabil, iar un mijloc eficient este raportarea permanentă la cei care au fost învestiți cu exemplaritate”, a declarat domnul Anghel Mugurel.
Activitățile se înscriu în scopul statutar al Asociației Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei și pot fi însușite de orice comunitate parohială doritoare să îmbogățească orizontul cultural și educațional al copiilor ei.
Până în prezent, aceste proiecte se desfășoară în 8 parohii din Vrancea și Buzău, urmare îndemnului permanent al Chiriarhului locului de a se amplifica dimensiunea educațională a activităților derulate.