Tradiționala procesiune de Florii a adunat sâmbătă, 20 aprilie 2019, în municipiile Buzău și Focșani, mii de clerici și credincioși, care au parcurs, în chip simbolic, drumul Mântuitorului Iisus Hristos din Betania până la Ierusalim.

În Buzău, acest eveniment de bucurie și sărbătoare a debutat la biserica „Sfânta Muceniță Filofteia” din Parcul Crâng cu oficierea Vecerniei și a Acatistului Intrării Domnului în Ierusalim. După cele două slujbe religioase, aproximativ 2000 de preoți și credincioși au plecat spre Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului”.

Primul moment de rugăciune din cadrul traseului propus a fost la biserica „Sfântul Spiridon”, situată pe bulevardul Nicolae Bălcescu. De aici, participanții au parcurs, până la destinație, bulevardul Unirii și strada Obor, oprindu-se în dreptul Catedralei „Sfântul Sava”, unde au fost rostite rugăciunile înscrise în rânduiala procesiunii de Florii.

În jurul orei 18:00, pelerinii au fost întâmpinați, la Catedrala Arhiepiscopală, de un sobor de preoți și diaconi, condus de delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, Pr. Vasile-Gabriel Gherghe – eclesiarhul lăcașului de cult. Aici au fost rostite ectenia cu cereri specifice momentului, rugăciunea de sfințire a icoanei Intrării Domnului în Ierusalim și rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor.

Salutul și binecuvântarea Chiriarhului locului au fost transmise celor prezenți de eclesiarhul Catedralei, care, în cuvântul de învățătură rostit, a subliniat dimensiunea duhovnicească a pelerinajului, precum și importanța slujbelor din Săptămâna Pătimirilor Mântuitorului Hristos, ca mijloace de înaintare duhovnicească spre Înviere.

La finalul acestui moment, icoana Floriilor a fost așezată în aghiasmatarul din curtea sfântului lăcaș, unde au fost aduse spre închinare raclele cu moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina și ale Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi.

Procesiunea de Florii din Focșani a avut ca puncte de plecare biserica „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” (cartierul Sud) și biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” (bulevardul Independenței), de unde grupurile de pelerini s-au îndreptat spre biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Piața Unirii. S-au făcut opriri în fața lăcașurilor de cult situate pe traseu și s-au rostit ectenii.

Un moment inedit a fost popasul făcut în fața mausoleului eroilor din municipiul Focșani, unde sunt păstrate rămășițele pământești ale eroilor și ostașilor căzuți, în diferite regiuni ale ținutului Vrancei, în Războiul de întregire (1916-1919). Cu această ocazie, Primăria municipiului Focșani și Consiliul Județean Vrancea, în colaborare cu Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea și Garnizoana Focșani, au organizat un moment omagial, ca urmare a finalizării lucrărilor de strămutare și restaurare a Monumentului Eroilor Regimentului 11 Artilerie.

Slujba de încheiere a procesiunii a fost săvârșită de către cei trei protoierei ai protopopiatelor din județul Vrancea, în fața bisericii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Piața Unirii. Pr. Oscar Frunză – protoiereu al Protopopiatului Focșani II, a rostit cuvântul de învățătură, transmițând arhiereasca binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian și exprimând nădejdea că, la procesiunea de Florii din anul următor, Înaltpreasfinția Sa îi va întâmpina pe pelerini de pe treptele noii Catedrale din Focșani, ce o are ca ocrotitoare pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. De asemenea, părintele protoiereu a mulțumit celor care au contribuit la buna organizare a evenimentului și celor peste 3000 de participanți.