În perioada 12-15 martie 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, Protoieria Panciu a organizat un nou proiect educațional transfrontalier, intitulat Arc peste Prut, în colaborare cu următorii parteneri: Colegiul Național „Emil Botta” Adjud, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bălți (Republica Moldova), Inspectoratul Școlar Județean Vrancea și Primăria municipiului Adjud. Profesori și elevi de la instituția de învățământ din Republica Moldova s-au bucurat de activități diverse, oferite de gazdele lor vrâncene, împărtășind unii altora credințele și valorile comune.
Marți, 14 martie 2023, sub coordonarea părintelui protoiereu Cristinel Popa, participanții la proiect au efectuat un pelerinaj care a marcat câteva dintre principalele repere spirituale, culturale și istorice din județele Vrancea și Buzău. Plecând din Adjud, prima oprire a fost la Mausoleul Eroilor de la Mărășești, monument reprezentativ al Vrancei, edificat în semn de recunoștință față de jertfa din Primul Război Mondial a înaintașilor noștri, pentru credința străbună și unitatea neamului românesc.
Următorul popas a avut loc la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, unde pelerinii au vizitat Muzeul Bisericesc Eparhial – un punct reprezentativ pentru cultura și spiritualitatea ținuturilor de la Curbura Carpaților –, apoi Catedrala Voievodală „Adormirea Domnului” și Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului”, culminând cu primirea binecuvântării Ierarhului locului, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, care le-a vorbit tuturor despre importanța unității și a păstrării valorilor strămoșești. La sfârșitul întâlnirii, Înaltpreasfinția Sa a împărțit celor prezenți iconițe și cărți de rugăciuni, astfel încât, în sufletele participanților, aceste clipe au alcătuit un eveniment de înaltă trăire duhovnicească.
Ziua a continuat cu vizite la atracțiile turistice din județul Buzău – Vulcanii Noroioși, respectiv Tabăra de Sculptură Măgura –, sfârșindu-se cu încă un popas duhovnicesc, de această dată la Mănăstirea Ciolanu, unde pelerinii au luat parte la o agapă frățească și au fost primiți de protos. Veniamin Anghel, starețul așezământului monahal.
Însăși denumirea Proiectului Arc peste Prut sugerează crearea unei punți între sufletele înfrățite de credința ortodoxă, de dulcea limbă română și de conștiința apartenenței la același neam, bazată pe valori spirituale și culturale comune. Biserica, școala și comunitatea sunt stâlpii unei națiuni puternice și durabile, reprezentând, totodată, factori generatori ai identității românești și purtători ai etosului spiritual și cultural românesc.
Pr. protopop Cristinel Popa
Protoieria Panciu