Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Pr. Nicolae Moraru și Pr. Cornel-Alexandru Ursache – profesori de Religie la Colegiul Național „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Buzău, au oficiat, vineri, 26 mai 2017, la biserica Banu din apropierea colegiului, o slujbă de mulțumire pentru absolvenții claselor a XII-a. Alături de părinții profesori, de elevii și diriginții acestora, s-a aflat și Pr. Nicolae Soare, care a fost profesor al mai multor generații, până în anul 2014.
Înainte de a intra în colegiu pe sub podul de flori și înainte de a urca pentru ultima oară treptele liceului, absolvenții, îmbrăcați în robe, au ales să calce mai întâi pragul bisericii Banu, care le-a fost laborator duhovnicesc, de-a lungul celor patru ani de liceu. Nu au lipsit, desigur, cei care le-au îndrumat pașii în tot acest timp, profesorii lor dedicați.
Slujba a fost una emoționantă, în cadrul căreia elevii au adus rugăciuni sincere de mulțumire lui Dumnezeu pentru ajutorul primit pe toată perioada studiilor. Aceștia i-au mulțumit și părintelui Ilie Radu – parohul bisericii Banu, pentru dragostea cu care i-a întâmpinat în locașul de cult, la diferite sărbători religioase și activități cultural-educative. (Pr. Prof. Cornel-Alexandru Ursache – Colegiul Național „B.P. Hașdeu” Buzău)
Mărturii ale absolvenților:
„Slujba de mulțumire de vineri, 26 mai, de la Biserica Banu, o consider încă o certitudine că Hașdeul și-a îmbogățit tradițiile cu care se mândrește. Faptul că am putut fi, mai întâi, alături de Dumnezeu, în această etapă importantă a vieții noastre de foști liceeni, viitori absolvenți, înseamnă că am știut să prețuim și rolul pe care Biserica îl are în sufletul nostru. Momentul a fost puternic încărcat de emoție și de o aură divină pe care am putut să o simțim cu fiecare rugăciune de mulțumire adusă lui Dumnezeu de către dascălii noștri dragi. Un alt lucru de apreciat a fost că am putut fi alături de colegi, familie, prieteni și, nu în ultimul rând, alături de Dumnezeu, ca într-o mare familie, ce a luat naștere la Biserica Banu. Acest nou obicei sper să prindă rădăcini solide de-a lungul timpului, la fel ca celelalte tradiții ale Hașdeului, și să se poată aminti generațiilor viitoare că această familie specială a luat naștere la cea de-a 150-a generație”. (Gabriela Marinescu, clasa a XII-a B)
„Mi-a plăcut foarte mult la biserică și sincer am simțit că într-un moment așa important pot fi aproape de Dumnezeu și că mă ajută să trec mai ușor peste emoții. Iar orele de religie pe care le-am ținut în biserică au fost, de asemenea, un prilej pentru a fi cu toții aproape de Dumnezeu. Toate discuțiile în legătură cu Divinitatea prindeau un altfel de glas când aveau loc în biserică”. (Andreea Rachieru, clasa a XII-a A)
„În opinia mea, nu există lucru mai important, în momente atât de însemnate, precum absolvirea, decât să-i multumim lui Dumnezeu. Aceste rugăciuni pentru care ne jertfim o mică parte din timp, nu doar că ne bucură sufletul, ci ne și asigură un viitor frumos, întrucât o rugăciune de mulțumire este mult mai folositoare decât una de îndeplinire a dorințelor. «Toate câte cereţi, rugându-vă, să credeţi că le-aţi primit şi le veţi avea» (Marcu 11, 24)”. (Victor Gheorghiu, clasa a XII-a A)
Foto: Prof. Mihai Mîncu