Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, s-a aflat duminică, 12 noiembrie 2023, în mijlocul credincioșilor Parohiei Chicera din orașul vrâncean Panciu. Chiriarhul a oficiat slujba de sfințire a picturii bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate, care a fost restaurată între anii 2013-2021.

Momentul solemn a continuat cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, împreună cu un sobor de slujitori, printre care s-au numărat pr. Cristinel Popa, protopop al Protoieriei Panciu, pr. paroh Daniel Merloiu, precum și alți preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

În omilia rostită, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a explicat că, de-a lungul veacurilor, Biserica a propovăduit învățătura ce transpare din fragmentul evanghelic citit în Duminica a 25-a după Rusalii (Luca 10, 25-37), care ne prezintă Pilda samarineanului milostiv. Așa cum rezultă din parabolă, milostenia nu se rezumă doar la o simțire interioară, ci trebuie să fie manifestată, după exemplul dat de samarineanul milostiv, prin acțiunea concretă de ajutorare a aproapelui nostru, înțeles ca fiind oricare om, fără vreo diferențiere.

„Mesajul Mântuitorului Iisus Hristos din această pildă este o invitație mai întâi la umanitate și apoi la autodepășire. Creștinul este dator să meargă ceva mai departe decât ceea ce ar trebui să simtă cineva doar în virtutea legii naturale, interioară tuturor. Samarineanul nu cunoștea Legea Vechiului Testament cum o cunoșteau preotul și levitul, însă a simțit că așa trebuie să acționeze. Este în firea omului să aibă compasiune, dar ca să și treci la acțiune este necesar un act de voință pentru a ieși din comoditate și a încerca să faci ceva pentru aproapele tău aflat în nevoi sau în situații limită. Așa a procedat samarineanul: a coborât de pe asin, a turnat untdelemn și vin și a legat rănile celui aproape mort, i-a purtat de grijă, ducându-l la o casă de oaspeți. Tot astfel trebuie să procedeze orice om și, cu atât mai mult, orice creștin, când întâlnește pe cineva suferind, să nu se limiteze doar la sentiment, ci să acționeze”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

În cadrul Sfintei Liturghii a avut loc hirotonia în treapta de preot a diaconului Nicolae Isac, pe seama Parohiei Doaga din Protoieria Focșani II, județul Vrancea, iar monahul Firmilian Sava, de la Schitul buzoian Poienițele, a fost hirotonit întru ierodiacon.