Mănăstirea vrânceană Lepşa şi-a sărbătorit, luni, 8 septembrie 2014, în ziua praznicului Naşterii Maicii Domnului, cel de-al doilea hram. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a sfinţit pictura noii biserici a aşezământului monahal, cu hramurile „Izvorul Tămăduirii“ şi „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, şi a binecuvântat lucrările efectuate la exterior. Ierarhul, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat în continuare Sfânta Liturghie şi a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Vasile Manea, pe seama Spitalului Municipal Adjud.
„Obştea monahală se poate mândri cu o biserică frumoasă, împodobită cu o pictură pe măsură, aşadar, cu veşmântul liturgic care îi lipsea şi care astăzi a fost consacrat prin slujba de sfinţire. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate şi le felicităm pe maica stareţă şi pe celelalte măicuţe care au ostenit aici, cu timp şi fără timp, pentru ca toate să fie la locul lor, aşa cum le vedeţi“, a precizat Înaltpreasfinţia Sa, după încheierea rânduielii de sfinţire a picturii.
La finalul Sfintei Liturghii, stavrofora Mihaela Clim – stareţa mănăstirii, a primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Ciprian bastonul, ca semn al puterii de a conduce, apoi a fost aşezată în scaunul de onoare rezervat stareţei. De asemenea, obştea monahală i-a dăruit Chiriarhului de la Buzău o icoană a sărbătorii Izvorului Tămăduirii.
Potrivit tradiţiei, s-a oficiat şi parastasul pentru ctitorii, monahii şi monahiile care au vieţuit aici şi au trecut la cele veşnice.
La slujbe au participat sute de credincioşi veniţi în pelerinaj din toată Eparhia, dar şi din alte zone ale ţării.
Ctitorită la sfârşitul secolului al XVIII-lea, mănăstirea Lepşa a fost desfiinţată de comunişti în anul 1959. Aşezământul monahal a fost reînfiinţat după 1990, cuprinzând, pe lângă noul locaş de cult, ridicat în perioada 2008-2011, biserica de lemn „Naşterea Maicii Domnului“ – monument istoric, şi paraclisul „Sfânta Treime“.