Credincioșii Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din municipiul Buzău au sărbătorit marți, 23 aprilie 2024, hramul bisericii lor. În ziua cinstirii ocrotitorului spiritual al lăcașului de cult, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.
Din soborul de clerici au făcut parte: pr. Valentin-Bogdan Ene, consilier eparhial, pr. Marius-Daniel Ciobotă, protopop al Protoieriei Buzău II, pr. paroh Cătălin Haralambie, pr. conslujitor Ioan Șolea, pr. Constantin Cățoi, de la Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” din Buzău, și pr. pensionar Petre Brașoveanu.
În cuvântul de învățătură, Ierarhul locului a evocat viața Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, reliefând curajul de care acesta a dat dovadă în mărturisirea credinței creștine.
„Sfântul Gheorghe s-a născut într-o familie nobilă de creștini, cu posibilități materiale pe măsură, care i-au permis să urmeze școlile cele mai înalte ale vremii, însă el a îmbrățișat cariera militară. Nu a fost nevoie să-și dezvăluie ostentativ credința creștină, dar s-a comportat ca un adevărat atlet al lui Hristos în armata romană, apreciindu-i și iubindu-i pe ostașii aflați sub comanda sa, încât toți se mirau de bunătatea și înțelepciunea acestui comandant relativ tânăr pentru funcția înaltă ce i se încredințase chiar de către împăratul Dioclețian. A venit, însă, și momentul punerii în aplicare a decretului imperial privind persecutarea creștinilor din anul 303, care l-a vizat și pe el. Pus în fața unor situații neîngăduite de credința creștină, referitoare la cinstirea zeilor păgâni, prin aducerea de jertfe, Sfântul Gheorghe a mărturisit deschis că este creștin și nu se închină decât singurului Împărat, Hristos Domnul, Fiul lui Dumnezeu întrupat, răstignit și înviat pentru mântuirea tuturor oamenilor. În aceste circumstanțe, simțindu-se ofensat de curajul și mărturisirea generalului său, împăratul a dat ordin să fie supus mai multor chinuri, dar din toate a fost salvat prin harul Preasfântului Duh, revărsat asupra sa de către Mântuitorul Iisus Hristos. În cele din urmă, a fost ucis prin decapitare, în ziua de 23 aprilie 304, când s-a născut pentru Împărăția lui Dumnezeu, primind cununa sfințeniei ca mucenic al lui Hristos. Suntem invitați, așadar, ca astăzi, în ziua de cinstire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, care este și ocrotitor al Armatei Române, să reflectăm cu responsabilitate la virtuțile creștine ce i-au împodobit viața pământească și să ne străduim a-i urma exemplul de mărturisire cu demnitate și curaj a credinței creștine mântuitoare”, a subliniat Chiriarhul Buzăului și Vrancei.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii, binefăcătorii și slujitorii lăcașului de închinare, mutați la Domnul.