În perioada 19-26 mai 2016, ostenitori de la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei l-au însoțit pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian într-un pelerinaj la diferite biserici și mănăstiri din Grecia, unde s-au rugat sfinților ocrotitori din această țară.
Pelerinul care vizitează Grecia nu poate să nu remarce prezența, mai mult sau mai puțin discretă, a unor elemente care trimit în mod direct la credința ortodoxă. Biserici, capele, troițe sau simple candele care luminează înaintea icoanelor pot fi remarcate aproape pe fiecare stradă, în sate, orașe sau chiar în munți. Toate acestea se înscriu firesc în peisaj și, totodată, sunt parte integrantă a vieții oamenilor. Acest mod de mărturisire a credinței ortodoxe reprezintă moștenirea unei istorii care urcă până în perioada apostolică, un patrimoniu păstrat și îmbogățit de-a lungul a două milenii de existență a creștinismului elen.
Din dorința de a cunoaște mai bine bogata istorie a Bisericii Ortodoxe din Grecia, pelerinii români au vizitat importante obiective eclesiale din Mitropolia de Kitros, Katerini şi Platamona (mănăstirile Sfântul Gheorghe din Korinos, Sfântul Dionisie din Olimp, Sfântul Atanasie – Kolindros și biserica Sfântul Gheorghe din localitatea Kolindros); Marea Cascadă (Karanos), Catedrala Sfântul Acoperământ și Centrul mitropolitan din Edessa; Mănăstirea Panaghia Dovra și altarul ridicat pe locul unde a predicat Sfântul Apostol Pavel în orașul Veria; mănăstirile de la Meteora (Marea Meteoră, Sfânta Varvara – Roussanou, Sfântul Ştefan, Varlaam); Catedrala mitropolitană Sfântul Ahile și biserica Izvorul Tămăduirii din Larissa; Catedrala mitropolitană din Tesalonic, unde se află moaștele Sfântului Grigorie Palama, și biserica Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, care adăpostește moaștele acestui sfânt; biserica Sfântul Pantelimon și Catedrala Sfântul Gheorghe din Mitropolia de Neapolis și Stavroupolis.
În ziua de prăznuire a Sfinților Împărați Constantin și Elena, sâmbătă, 21 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a oficiat Sfânta Liturghie, în biserica Înălțarea Domnului din Katerini, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Gheorghios, Mitropolit de Kitros, Katerini şi Platamona. Duminică, 22 mai, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a slujit în biserica Sfântul Antonie cel Nou din Veria, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Panteleimon de Veria, Naousa și Kampania. Din soborul slujitorilor au făcut parte și clerici români, iar răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul.
Pe durata acestui itinerariu spiritual, pelerinii români au purtat dialoguri duhovnicești şi au făcut schimburi de experienţă pastorală cu preoții, monahii și monahiile de la bisericile și mănăstirile vizitate, fiind întâmpinați cu multă căldură sufletească de Înaltpreasfințitul Părinte Ioil, Mitropolit de Edessa, Pella și Almopia, și de Înaltpreasfinţitul Părinte Varnava, Mitropolit de Neapolis și Stavroupolis. Ei au avut marea bucurie de a se întâlni și cu alți credincioși din țară, veniți să cunoască locurile sfinte din cuprinsul Greciei.
Vizita efectuată în Grecia de către pelerinii din Eparhia Buzăului și Vrancei a constituit un bun prilej de manifestare şi întărire a comuniunii frăţeşti inter-ortodoxe, mai presus de granițele etnice, dar şi un mijloc de îmbogăţire a cunoştinţelor religioase şi culturale, prin obiectivele descoperite într-o ţară ortodoxă, moștenitoare directă a tradiției bizantine.