Miercuri, 24 mai 2017, în Sala de Conferințe a Centrului Cultural „Alexandru Marghiloman” din Buzău, a avut loc Simpozionul Internațional de Muzicologie Bizantină. Evenimentul a fost dedicat împlinirii a 200 de ani de la implementarea oficială a notației psaltice moderne în Țările Române (1816-2016), precum și didacticii muzicii noastre tradiționale în contemporaneitate. De asemenea, a fost comemorată și personalitatea lui Neagu Ionescu, cel mai cunoscut protopsalt al vechii catedrale din Buzău, de la a cărui trecere la Domnul s-a împlinit, anul acesta, un secol (1917-2017).
La ceremonia de deschidere a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Varnava, Mitropolit de Neapolis și Stavroupolis, și alți oaspeți din Grecia, veniți la Buzău cu prilejul hramului Catedralei Arhiepiscopale din municipiu.
În cuvântul adresat celor prezenți, chiriahul locului a vorbit despre importanța cultivării și promovării muzicii bizantine, ținând seama mai ales de faptul că Buzăul a constituit, de secole, un centru cultural și muzical, în același timp.
Au conferențiat cadre didactice și cercetători de la Conservatorul de Stat din Atena (Prof. Dr. Achilleas Chaldaiakis), Universitatea Aristotel din Tesalonic (Prof. Dr. Maria Alexandru, Dr. Dimosthenis Spanoudakis), Universitatea Națională de Muzică din București (Prof. Dr. Nicolae Gheorghiță, Arhid. Dr. Constantin-Răzvan Ștefan), Facultatea de Teologie din București (Pr. Lect. Dr. Stelian Ionașcu).
Simpozionul reprezintă materializarea unui proiect inițiat de Corul Vlaho-Bizantin al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei și desfășurat prin Asociația Culturală „Transcendent”, Sectorul Cultural și Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul ale Eparhiei.
În seara zilei de miercuri, a urmat partea aplicativă a simpozionului. Astfel, Prof. Dr. Achilleas Chaldaiakis și Dr. Dimosthenis Spanoudakis au cântat la slujba Vecerniei Înălțării Domnului, oficiată în Catedrala Arhiepiscopală din Buzău. S-a psalmodiat în grecește, la strana dreaptă, și în românește, la strana stângă.