În ziua de prăznuire a Botezului Mântuitorului Iisus Hristos, vineri, 6 ianuarie 2023, credincioșii buzoieni au participat în număr mare la slujbele religioase oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului”, precum și la tradiționala procesiune la râul Buzău.
Chiriarhul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de cinci preoți și trei diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie, la sfârșitul căreia a oficiat Sfințirea Mare a apei în aghiasmatarul din incinta Catedralei Arhiepiscopale.
În cuvântul de învățătură, Ierarhul a vorbit despre importanța deosebită a sărbătorii Bobotezei.
„Datorită Botezului Domnului în râul Iordan, întregul cosmos s‑a sfințit și s‑a umplut de lumină. Din acest motiv, praznicul de astăzi se mai numește și «sărbătoarea luminilor». De ce este numit astfel? Pentru că, la această sărbătoare, harul Duhului Sfânt se pogoară realmente atât asupra naturii, care se sfințește prin intermediul apelor binecuvântate de arhierei și preoți, cât și asupra credincioșilor, care se împărtășesc de lumina cunoștinței de Dumnezeu; pe de altă parte, în primele veacuri, la sărbătoarea Botezului Domnului, ca și la Înviere, cei pregătiți să devină creștini, după o perioadă de post și rugăciune, veneau cu făclii aprinse la biserică pentru a primi botezul din apă și din Duh (cf. Ioan 3, 5) și astfel, prin sfânta luminare cea de Sus, se uneau cu Mântuitorul Hristos, Capul Bisericii”, a explicat Înaltpreasfinția Sa.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei „Înălțarea Domnului” din Buzău și de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.
După sfintele slujbe, clericii și credincioșii de la Catedrala Arhiepiscopală, cărora li s-au alăturat și cei de la Catedralele „Sfântul Mucenic Sava” și „Adormirea Maicii Domnului”, au pornit în procesiune către râul Buzău. Acolo, pe esplanada pe care a fost înălțată o cruce în cinstea Sfântului Mucenic Sava, Părintele Arhiepiscop Ciprian a săvârșit Aghiasma Mare.
Potrivit tradiției, Arhipăstorul locului a aruncat în râu o cruce de lemn, pentru recuperarea căreia au sărit în apă șase tineri. Cel care a reușit să o recupereze a fost răsplătit cu o cruciuliță de aur și o icoană, iar ceilalți cinci participanți au primit doar icoane.
În Ajunul Bobotezei, după oficierea Sfințirii Mari a apei, preoții și diaconii Catedralei Voievodale „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial au mers în procesiune la Reședința Arhiepiscopală cu icoana sărbătorii și cu un vas cu Aghiasmă Mare, fiind întâmpinați de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian. După ce s-a închinat la icoană, Chiriarhul a binecuvântat cu apă sfințită pe cei prezenți și fiecare încăpere a așezământului.