Duminica Sfintei Cruci a fost prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioşii Parohiei buzoiene Nehoiaşu. Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din localitate.
Potrivit rânduielilor liturgice, la finalul Utreniei, a avut loc ritualul scoaterii solemne şi cinstirii Sfintei Cruci.
În cuvântul de învăţătură, Chiriarhul de la Buzău a vorbit despre lepădarea de sine şi a evidenţiat înţelesurile duhovniceşti ale Crucii: „Purtarea Crucii personale înseamnă să-ţi asumi viaţa cu bune şi cu rele, cu necazurile previzibile şi imprevizibile, pentru care în nici un caz nu trebuie să-L faci responsabil pe Dumnezeu, ci mai curând pe tine însuţi, să meditezi mai mult la modul cum ţi-ai trăit viaţa până în momentul respectiv şi să vezi dacă nu cumva în trecutul tău ai săvârşit vreo faptă prin care ai atras o suferinţă sau o boală. De la început, semnificaţia Crucii a fost aceea de suferinţă. Când spunem purtarea Crucii, înţelegem asumarea suferinţelor, bolilor, necazurilor, greutăţilor pe care le întâlnim în cale. Dar Crucea poate deveni mai uşoară, în măsura în care ne ancorăm cu nădejde şi credinţă în purtarea de grijă a lui Dumnezeu“.
Răspunsurile la strană au fost date de grupul psaltic misionar al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.
Lăcaşul de cult a fost ridicat în perioada 1914-1923. Din cauza distrugerilor provocate de cutremure şi intemperii, biserica a fost restaurată în repetate rânduri.
Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la punerea pietrei de temelie a edificiului parohial, 90 de ani de la sfinţirea lui de către episcopul Ghenadie al Buzăului şi 20 de ani de când preotul Nicolae Moldoveanu păstoreşte comunitatea din Nehoiaşu.